Tarih Ansiklopedisi

BM (Birleşmiş Milletler) (1945)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

A’dan Z’ye Birleşmiş Milletler

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (1945)

Savaşları ve barışa yönelik tehditleri önlemek, Ülkeler arasında dostane ilişkiler kurmak ve Uluslararası ekonomik ve sosyal işbirliğini sağlamak amacıyla II. Dünya Savaşından sonra kurulan uluslararası örgüttür.

1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletlerin Merkezi New York’da (ABD) bulunmaktadır. (Cenevre/İsviçre, Viyana/Avusturya ve Nairobi/Kenya’da Birleşmiş Milletlerin ofisleri bulunmaktadır)

2022 itibariyle 193 üyesi bulunan Birleşmiş Milletler’in Genel Sekreteri: Antonio Guterres’dir (Portekizli)

1945 yılında bu teşkilata üye olan Türkiye, BM’nin kurucu üyelerindendir. Birleşmiş Milletlere üye olunduğunda;

Başbakanlık koltuğunda Şükrü Saraçoğlu

Cumhurbaşkanlığı koltuğunda İsmet İnönü oturmaktaydı.

Not : Birleşmiş Milletler; Milletler Cemiyeti'nin (Cemiyet Akvam) devamı olarak kurulmuştur.

BM’nin kurucu antlaşması niteliğindeki BM Şartı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 ülke tarafından 26 Haziran 1945 tarihinde San Francisco Konferansında imzalanmıştır.

Not: Birleşmiş Milletler 24 Ekim 1945 tarihinde resmen faaliyete geçmiştir. Bu tarihten beri, 24 Ekim her yıl BM Günü olarak kutlanmaktadır.

 

Güvenlik Konseyi

Güvenlik Konseyi, BM Antlaşması uyarınca uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından birincil sorumluluğa sahiptir. 15 Üyesi (5 daimi ve 10 daimi olmayan üyesi) vardır. ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya BM Güvenlik Konseyi'nde beş ülke daimi olarak temsil ediliyor. Her Üyenin bir oy hakkı vardır. Antlaşma uyarınca, tüm Üye Devletler Konsey kararlarına uymakla yükümlüdür. Güvenlik Konseyi, barışa yönelik bir tehdidin veya saldırı eyleminin varlığının belirlenmesi hususlarında liderlik eder. Bir anlaşmazlığın taraflarını, anlaşmazlığı barışçıl yollarla çözmeye çağırır ve düzeltme yöntemleri veya çözüm koşulları önerir. Bazı durumlarda Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği korumak veya yeniden tesis etmek için yaptırımlar uygulamaya başvurabilir veya hatta güç kullanımına izin verebilir.

Not: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri için ''Dünya Beşten büyüktür.'' sözünü söylemiştir.

 

Uluslararası Adalet Divanı

Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletlerin başlıca yargı organıdır. Lahey'deki (Hollanda) Barış Sarayı'nda faaliyet göstermektedir. Birleşmiş Milletlerin altı ana organından New York'ta (Amerika Birleşik Devletleri) bulunmayan tek organdır. Mahkemenin rolü, uluslararası hukuka uygun olarak, Devletler tarafından kendisine sunulan hukuki ihtilafları çözmek ve yetkili Birleşmiş Milletler organları ve uzman kuruluşlar tarafından kendisine gönderilen hukuki sorunlar hakkında tavsiye niteliğinde görüşler vermektir.

 

BM Kuruluşları

·         FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) Açlıkla mücadele için uluslararası çabalara liderlik eder.

·         ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Sosyal adaleti, uluslararası kabul gören insan ve emek haklarını yaymaya çalışan kuruluştur.

·         IOM (Uluslararası Göç Örgütü) Göç alanında önde gelen hükûmetler arası kuruluştur

·         UNDP (BM Kalkınma Programı) Yoksulluğu da ortadan kaldırmak için çalışan kuruluştur.

·         UNFPA (BM Nüfus Fonu) Her gebeliğin istendiği, her doğumun güvenli olduğu ve her genç insanın potansiyelinin gerçekleştiği bir Dünya için çalışan bir kuruluştur.

·         UNHCR (BM Mülteci Örgütü) Yaşamları kurtarmaya, mülteciler, zorla yerlerinden edilenler ve vatansız insanların haklarını korumaya, onlar için daha iyi bir gelecek inşa etmeye çalışan küresel bir örgüttür.

·         UNIC (BM Enformasyon Merkezi) BM'nin çalışmaları hakkında insanlara bilgi ulaşmasını sağlayarak BM'nin amaçları ve faaliyetlerinin herkes özellikle gelişmekte olan ülkelerin halkları tarafından daha iyi anlaşılması için çalışır.

·         UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) Çocukların hayatlarını kurtarmak, haklarını korumak ve onların tam potansiyellerine erken çocukluktan başlayarak ve ergenlik boyunca ulaşmalarına yardımcı olmak için 190 ülkede çalışmalarını sürdürmektedir.

·         WFP (Dünya Gıda Programı) Yaşamları kurtaran, değiştiren, acil durumlarda gıda yardımı yapan beslenme ve dayanıklılığı artırmak için topluluklarla çalışan başlıca insani örgüttür.

·         WHO (Dünya Sağlık Örgütü) Dünyanın sağlıkla ilgili acil durumlarına müdahalesini koordine etmek, evrensel sağlık kapsamını genişletmek için teknik destek sağlamak, savunmasız kişilere hizmet etmek için halk sağlığı alanındaki küresel çabalara öncülük etmektedir.

Yorumlar

  Yorum Ekle