Tarih Ansiklopedisi

Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim ve askerlik hayatı

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

·      Mustafa Kemal 1881 yılında Selanik'te dünyaya gelmiştir.

·      Mustafa Kemal sırasıyla; Şemsi Efendi Okulu (ilkokul), Selanik Askeri Rüştiyesi (askeri ortaokul), Manastır Askeri İdadisi (askeri lise), İstanbul Harp Okulu (yüksekokul) ve Harp Akademisinden (üniversite) mezun olmuştur.

·      Not; Günümüzde Selanik şehri Yunanistan'da, Manastır şehri ise Kuzey Makedonya'da bulunur.

·      Atatürk'e, Kemal ismini Selanik Askeri Rüştiyesi'nde okuduğu dönemde Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Sabri Bey,  vermiştir.

·      Mustafa Kemal, Manastır Askeri idadisinde okuduğu dönemde ünlü şair Ömer Naci ve Ali Fethi Bey ile tanışmıştır.

·      Mustafa Kemal, Manastır Askeri idadisinde okuduğu dönemde edebiyata ve tarihe ilgi duymaya başlamıştır.

·      Mustafa Kemal, Manastır Askeri idadisinde okuduğu dönemde 1897'de Türk-Yunan savaşı (Dömeke Savaşı) olmuştur.

·      Mustafa Kemal, İstanbul Harp Okulu'nu Ali Fuat Cebesoy ile birlikte okumuştur.

·      Mustafa Kemal, İstanbul Harp Akademisini bitirdikten sonra asker olarak Şam'da ilk kez görev almıştır. Artık Mustafa Kemal'in öğrencilik yılları bitmiştir

·      Mustafa Kemal, Şam'da ki görevi sırasında 1905'te "Vatan ve Hürriyet Cemiyetini" kurmuştur. Vatan ve Hürriyet Cemiyetine ait Şam (Suriye), Beyrut (Lübnan), Yafa (İsrail), Kudüs (Filistin) ve Selanik (Yunanistan) şehirlerinde şubeler açılmıştır.

·      II. Abdülhamid'in otokratik yönetimine (tek kişi yönetimi) karşı kurulan "Vatan ve Hürriyet Cemiyeti" 1907 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne katılmıştır. Mustafa Kemal, fikir ayrılıklarından dolayı 1907 yılında bu cemiyetten ayrılmıştır.

·      Mustafa Kemal; Şam'daki ve Selanik'teki askeri görevlerinden sonra 1911'de Bingazi'ye (Trablusgarp-Libya) geçmiş ve burada görev almıştır.

·      Sevgili öğrenciler; Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkasya'nın harita üzerinde nerede bulunduğunu öğrenin ve bu bölgelerdeki ülkelerin hangileri olduğunu ezberleyin. Bu bilgi sonraki konularda işinize çokça yarayacaktır.

·      Mustafa Kemal, 1913 yılında Sofya Ataşemiliterliği (askeri Elçi) görevine başlamıştır. Mustafa Kemal, Sofya Ataşemiliterliği görevinde bulunduğu sırada I. Dünya Savaşı çıkmıştır.

·      Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşında gösterdiği başarıdan ötürü Albay rütbesine yükselmiştir.

·      Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşında Çanakkale, Suriye ve Kafkas Cephesinde görev almıştır. 

·      Suriye Cephesinde Yıldırım Ordularu Grup Komutanlığına bağlı Halep'teli 7. Ordunun başında iken  Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmış ve savaş Osmanlı Devleti için sona ermiştir.

Yorumlar

  Yorum Ekle