Tarih Ansiklopedisi

Atatürk'ün İnkılapları (Alanlarına göre)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

ATATÜRK DÖNEMİNDE ALANLARINA GÖRE YAPILAN İNKILAPLAR 

A-SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR

·      SALTANATIN KALDIRILMASI : Kurtuluş Savaşından sonra İsviçre’de toplanan Lozan Konferansına TBMM’nin yanında İstanbul hükümetinin de çağrılması üzerine TBMM tarafından 1 Kasım 1922 yılında Saltanat kaldırılmıştır. Bu gelişmeden sonra Osmanlı Devleti resmen son buldu ve Cumhuriyete giden yol açıldı. (Bu gelişme Cumhuriyetçilik ve Laiklik ilkeleri ile ilgilidir.)

 

NOT: Saltanatın kaldırılması, I. TBMM’nin yaptığı tek inkılap olmuştur. Halifelik makamına Abdülmecid Efendi getirilmiştir.

 

·      ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU: 13 Ekim 1923’te TBMM’nin çıkardığı kanunla Ankara resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nim başkenti oldu.

 

·      CUMHURİYETİN İLANI: 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edildi. “Türkiye Devleti’nin yönetim şekli cumhuriyettir, Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur” şeklinde kanunlaştı.

Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı; İsmet Paşa da ilk Başbakanı olarak seçildi.

 

Cumhuriyet’in ilanından sonra Meclis hükûmet sisteminden, Kabine hükümet sistemine geçilerek hükûmet kurma bunalımı aşılmıştır.

 

·      HALİFELİĞİN KALDIRILMASI: Yavuz Sultan Selim Döneminde Memlüklerin ortadan kalkması ile Osmanlı Devleti’ne (1517) geçen halifelik, 3 Mart 1924’te dönemin Urfa Milletvekili Şeyh Saffet Efendi ve 53 arkadaşının TBMM’ye verdiği kanun teklifiyle halifelik makamı kaldırıldı. (Bu gelişme Cumhuriyetçilik ve Laiklikle ilgilidir)

 

NOT: Halifeliğin kaldırılması ile birlikte Halife Abdülmecid Efendi ve bütün Osmanlı hanedanı yurt dışına çıkarıldı.

·      ERKAN-I HARBİYE VEKALETİ’NİN KALDIRILMASI (Bu kanununun kaldırılması ile Ordu ile Siyaset Birbirinden ayrılmıştır. Bu kanundan sonra Genel Kurmay Başkanlığı ilee Milli Savunma Bakanlığı kurulmuştur) Cumhuriyet’in ilanından sonra Fevzi Çakmak ilk Genel Kurmay Başkanı olmuştur. (Bu gelişme Cumhuriyetçilik ilkesi ile ilgilidir.)

NOT: 3 MART 1924 TARİHİNDE YAŞANAN GELİŞMELER;

·      Halifelik kaldırılmıştır

·      Şeriye ve Evkaf Vekaleti kaldırılmış

·      Erkanı Harbiye Umum Vekaleti kaldırılmıştır.

·      Tevhidi Tedrisat Kanunu çıkarılmıştır.

 

B-HUKUK ALANINDAKİ YENİLİKLER

Osmanlı Devleti’nde şer’i (dinî) ve örfi (geleneksel) hukuk kurallarına dayanan bir hukuk sistemi oluşturulmuştu, bu sebepten Yeni Türk Devleti Çağdaş bir hukuk sistemi kurmak için birtakım yenilikler gerçekleştirmiştir.

İsviçre'den Medeni Kanun, İcra ve İflas Kanunu ve Ticaret Kanunu,

İtalya'dan Ceza Kanunu,

Almanya’dan Ticaret Kanunu alınmıştır

·      TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN KABULÜ: Hukuk alanında kişilerin birbirleri ve devlet ile ilişkilerini, aile, eşya, borçlar ve miras hukukunu düzenleyen kanuna, medeni kanun denilmiştir.

1926 yılında Osmanlı Devletinden kalan Mecelle Kanunu kaldırılmış yerine Türk Medeni Kanunu’nu kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Türk toplumunda kadın-erkek arasındaki hukuksal alanda eşitlik sağlanmıştır.

·      KADINLARA SEÇME-SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİ; (Belediye Başkanlığı-Muhtarlık-Milletvekili)

·      TERAKKİ PERVER FIRKASI İLE SERBEST CUMHURİYET FIRKASI’NIN KURULMASI

·      ‘’DEVLETİN DİNİ İSLAM’DIR’’ MADDESİNİN ANAYASADAN ÇIKARILMASI

ANAYASA HAREKETLERİ;

·      1921 Anayasası (Teşkilatı Esasiye): 20 Ocak 1921’de kabul edilen Teşkilatı Esasiye (1921 Anayasası) 23 madde ve bir ek maddeden oluşmuştur. Olağanüstü şartlarda hazırlandığı için Kişi haklarına yer verilmemiştir. Güçler Birliği ilkesi Esas alınmıştır. (Yasama-Yürütme-Yargı yetkileri TBMM’de toplanmıştır.)

 

NOT: 1924 Anayasasının hazırlanmasına kadar geçen sürede Teşkilatı Esayiye ile Kanuni Esasi yürürlükte kalmıştır.

 

·      1924 Anayasası: 20 Nisan 1924’te TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin dininin İslam, başkentinin Ankara, resmî dilinin Türkçe ve rejiminin Cumhuriyet olduğu kabul edilmiştir. Bu anayasada Güçler Ayrılığı esas alınmıştır. Yasama TBMM’ye, yürütme Cumhurbaşkanı ve hükûmete, yargı ise bağımsız mahkemelere bırakılmıştır. 27 Mayıs 1960 askerî darbesine kadar yürürlükte kalmıştır.

NOT: 1928’de “Devletin dini İslam’dır.” ibaresi anayasadan çıkarılmıştır. (Laiklik ilkesi ile ilgilidir)

NOT: Kadınlara; 1930’da belediye seçimlerinde, 1933’te muhtarlık seçimlerinde, 1934’te de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. (Halkçılık ilkesi ile ilgilidir.)

1937 yılında yapılan değişiklikle Atatürk ilkeleri bu anayasaya girmiştir.

NOT: Anayasal Gelişmeler Cumhuriyetçilikle ilgilidir.

 

C-EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR

TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU (3 MART 1924): Bu kanunla ülkedeki her çeşit eğitim ve öğretim kurumlarının denetimi devlet eline geçti ve Tüm okullar Milli Eğitim Bakanlığı’nın çatı altında toplandı. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bütün okulların programlarının ve eğitim sisteminin düzenlenmesi Millî Eğitim Bakanlığı’na bırakıldı. Azınlık okullarının denetimi sağlandı ve Medreseler kapatıldı

HARF İNKILABI (1 KASIM 1928): 1928’de yürürlüğe giren kanunla Arap Alfabesinin yerine Latin Alfabesi kabul edildi. Böylelikle bütün resmî yazışmaların yeni Türk harfleri ile yapılması yasal zorunluluk oldu. Yeni harflerin resmen kabulü ile ülkede okuma yazma seferberliği başlatıldı.

24 Kasım 1928 yılında Millet Mektepleri açıldı. Gazi Mustafa Kemal, kendisine başöğretmenliği teklif edilen Millet Mektepleri’nin başöğretmenliğini kabul etti. (Bu gelişmeden hareketle günümüz Türkiye’sinde 24 Kasım’da Öğretmenler günü kutlanmaktadır.)

TARİH ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR:

·      15 Nisan 1931’de Türk Tarihini Tetkik Cemiyeti (Türk Tarih Kurumu) kurulmuştur.

·      Atatürk’ün katılımıyla 2 Temmuz 1932’de I. Türk Tarih Kongresi toplanmıştır. 1936’da Ankara’da Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi kurulmuştur.

DİL ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR:

·      1932 yılında Türk Dili Tektik Cemiyeti (Türk Dil Kurumu) kuruldu.

ÜNİVERSİTE REFORMU (1932) :

·      Cenevre Üniversitesinden Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Albert Malche (Albert Malke) incelemelerde bulundu ve hazırladığı raporu Millî Eğitim Bakanlığına sundu.

·      1933 yılında Darülfünun yerine İstanbul Üniversitesi kuruldu.

·      Üniversite Reformu öncesinde; 1925’te Ankara Hukuk Mektebi açılmıştı. 1936’da Dil ve Tarih, Coğrafya Mektebi açılmıştı.

GÜZEL SANATLAR VE SPOR

·      1924’te Musiki Muallim Mektebi (Müzik Öğretmen Okulu) kurulmuştur.

·      1926’da açılan Gazi Eğitim Enstitüsünde resim bölümü açılmıştır.

·      Osmanlı döneminden kalan Sanayi-i Nefise Mektebi, 1928’de Güzel Sanatlar Akademisine dönüştürülmüştür.

·      1932’de Cumhurbaşkanlığı Filarmoni Orkestrası kurulmuş,

·      Osmanlılar zamanında açılan Darülbedayi, 1934’te çağın gereklerine göre İstanbul Şehir Tiyatrosuna dönüştürülmüştür.

·      1934’te Millî Musiki Akademisi

·      1936’da Ankara Konservatuvarı açılmıştır.

·      1937’de İstanbul Resim ve Heykel Müzesi açılmıştır.

 

D-TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR

ŞAPKA İNKILABI VE KIYAFETTE YAPILAN DÜZENLEMELER (25 KASIM 1925)

·      II. Mahmut döneminde kullanılmaya başlayan Fes giyme zorunluluğu, Cumhuriyet Döneminde kaldırılarak yerine "Şapka kanunu" getirildi. M. Kemal, şapkayı İlk kez Kastamonu'da giyerek bu yeniliği başlattı.

·      3 Aralık 1934’te çıkarılan başka bir kanunla, dinî kıyafetlerin din adamları tarafından yalnızca ibadethanelerde kullanılabilmesi zorunluluğu getirildi. Ülke de kılık kıyafet birliği sağlanmaya çalışıldı. Diyanet İşleri başkanı, Haham başı ve Patrikler dini kıyafetle dolaşabilecekti.

 

TEKKE, ZAVİYE VE TÜRBELERİN KAPATILMASI (30 KASIM 1925)

Tarikat üyelerinin bir araya geldikleri yerlere Tekke ve Zaviye adı verilmiştir. 1925'te çıkarılan bir kanunla çağdaşlaşma ve inkılap hareketlerinde önemli bir engel olarak görülen Tekke, Zaviye ve Türbeler kapatıldı.

TAKVİM, SAAT VE ÖLÇÜLERDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

·      1926’dan itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî takvimi olarak Miladi takvim yürürlüğe girdi.

·      1928’de yeni Türk harfleri kabul edildi ayrıca Batılı ülkelerin kullandığı rakamlar da kabul edildi.

·      1931’de yapılan yasal düzenlemeyle bu alanda da dünyanın yaygın olarak kabul ettiği metre ve kilogram gibi ölçü birimleri kabul edildi.

·      1935’te yapılan düzenlemeyle Hafta tatili cuma gününden pazar gününe alındı.

SOYADI KANUNUNUN KABULÜ

1934’te Soyadı Kanunu kabul edildi. Ağa, hacı, hafız, hoca, molla, bey, beyefendi, hanım, hanımefendi, paşa, hazretleri gibi unvanların resmî kullanımı yasaklandı. 24 Kasım 1934’te Mustafa Kemal Paşa’ya TBMM tarafından “Atatürk” soyadı verildi.

TÜRK KADININA VERİLEN HAKLAR

·      Kadınların toplumsal hayatta erkeklerle eşit konuma yükseltilmesinde ilk adım 1926’da Türk Medeni Kanunu’nun kabulü ile atıldı.

·      1927-1928 öğretim yılından itibaren karma eğitime geçildi. Türk kadını erkeklerle aynı şartlarda eğitim ve iş yaşamına katılabilme hakkını elde etti.

·      Kadınların siyasal eşitliğe kavuşturacak ilk adım 1930’da Türk kadınına belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verilmesiyle atıldı. 1933’te Türk kadını muhtarlık seçimlerine katılma hakkı elde etti. 1934 yılında kadınlar genel seçimlerde de seçme ve seçilme hakkını kazandı.

NOT: 1935 seçimlerinde 18 kadın milletvekili seçilmiştir.

NOT: Fransa’da kadınlar 1944’te, Yunanistan’da 1952, İsviçre’de 1974’te seçme ve seçilme hakkına kavuştu.

 

E-EKONOMİ ALANINDAKİ GELİŞMELER

İZMİR İKTİSAT KONGRESİ

Lozan Görüşmelerine ara verildiği dönemde 17 Şubat 1923’te yeni Türk Devleti’nin ekonomi politikasını belirlemek ve ülkeyi kalkındırmak için İzmir İktisat Kongresi toplandı.

Bu kongrede Misak-ı İktisadi (Milli Ekonomi Andı) kabul edilmiş ve ekonomik bağımsızlık hedeflenmiştir.

Misakı İktisadi Kararlarına göre; Hammaddesi yurt içinde olan sanayi dalları ve işletmelerin kurulmasına, Tekelleşmenin önüne geçilmesine, özel sektöre teşvik kredisinin verilmesine ve özel teşebbüsün yapamadığı işleri devletin üstlenmesine karar verilmiştir.

Böylelikle Türk ekonomisinin kendine yetmesi amaçlanmıştır. Bu kongrede "devletçilik" ilkesi ortaya çıkmıştır.

1934’te yürürlüğe konulan “Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı” ile kalkınma hamlesi devlet gözetiminde ve müdahalesiyle gerçekleştirilmeye başlandı.

 

SANAYİ VE TİCARET ALANINDAKİ GELİŞMELER

·      1924’te Türkiye İş Bankası kuruldu.

·      1925’te Sanayi ve Maadin Bankası kuruldu.

·      Teşvik-i Sanayi Kanunu çıkarıldı. (28 Mayıs 1927) (Özel  Sektöre mali destek vermek amacıyla devlet tarafından çıkarılmıştır.)

·      1929 Dünya Ekonomik Krizi sonrasında yerli malı ve üretim kullanımı teşvik edildi.

·      1933'te ilk planlı ekonomi uygulaması olan 1. Beş yıllık kalkınma planı yürürlüğe girdi.

·      1933’te Sanayi Maadin Bankası, Sümerbank’a dönüştürüldü.

·      1935’te Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü kuruldu.

·      1935-Etibank kuruldu.

·      1939’da Karabük'te Demir Çelik Fabrikası açıldı.

 

TARIM ALANINDAKİ GELİŞMELER

·      Aşar vergisi kaldırıldı. (17 Şubat 1925) (Halkçılık ilkesi kapsamında değerlendirilebilir.)

·      Ankara’da, Yüksek Ziraat Enstitüsü kuruldu, daha sonra Ziraat Fakültesi oldu.

 

ULAŞTIRMA ALANINDAKİ GELİŞMELER

·      1925-1933 yılları arasında 2048 km demir yolu yaptı.

·      1926’da çıkarılan Kabotaj Kanunu ile Türk kara sularında yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına gemi işletme hakkı verildi. (Bu Kanun Milliyetçilik İlkesi kapsamında değerlendirilebilir.)

 

SAĞLIK ALANINDAKİ GELİŞMELER

·      1930’da Umumi Hıfzıssıhha Kanunu çıkarıldı. Bu kanunla kolera, veba, tifo, tifüs, zehirlenme, çiçek, difteri, kızıl gibi Bu tür salgın hastalıklar parasız tedavi edilmeye başlandı.

·      1923’te ise “Türkiye Hilâl-i Ahmer Cemiyeti”‘nin adı değiştirilip Kızılay adı verildi.

·      1924’te Ebe Okulu, 1925’te ise Kızılay Hemşire Okulu açıldı.

Yorumlar

  Yorum Ekle