Tarih Ansiklopedisi

Tarih ve Tarih Yazıcılığı (Özet)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

TARİH VE TARİH YAZICILIĞI

1-        İNSANLIĞIN HAFIZASI TARİH

A-Tarihin Tanımı: İnsan topluluklarının geçmişteki faaliyetlerini, neden-sonuç ilişkisi içinde, yer ve zaman göstererek, kaynaklara dayalı olarak objektif biçimde inceleyen bir sosyal bilim dalıdır.

B-Tarihin Konusu: Zaman içindeki insan faaliyetleri tarihin konusunu oluşturmaktadır. Yeryüzünde insanları etkileyen doğa olayları da Tarih biliminin konusu içinde yer almaktadır.

C-Tarih Biliminin Yöntemi: Tarih, kendince bir yöntem izlenerek yazılmaktadır. 5(Beş) aşamadan oluşan bu yöntem sırasıyla Tarama, Tasnif, Analiz, Tenkit ve Terkip

 

a-        Tarama ( Kaynak arama): Bu aşamada Birinci ve İkinci elden kaynaklardan bilgiler toplanır.

·           Birinci elden Kaynak: Tarihi bir olayın geçtiği döneme ait her türlü bulguya birinci elden kaynak adı verilir. Birinci elden kaynaklar, Yazılı ve Yazılı olmayan kaynaklar olmak üzere 2(iki)ye ayrılır.

1- Yazılı Kaynaklar: Fermanlar – Kil Tabletler – Haritalar - Antlaşma Belgeleri - Paralar – Kitabeler(Yazıt)

2-Yazılı olmayan Kaynaklar: Sözlü Edebiyat – Efsaneler – Destanlar - Kılık kıyafet – Fosiller – Çanak – çömlek - Silahlar

·           İkinci elden kaynak: Birinci elden kaynaklardan yararlanılarak hazırlanan tarih kitaplarına verilen ad. Üniversitedeki akademisyenlerin yazmış oldukları kitaplar ve okullarda okutulan kitaplar, ikinci elden kaynaklara örnek verilebilir.

 

b-        Tasnif (Sınıflandırma): Elden edilen bilgiler, daha anlaşılır olması adına sınıflandırılır. Toplanan bilgiler Zaman’a, Mekan’a ve Konu’ya göre 3 şekilde sınıflandırılır.

·           Zamana göre sınıflandırmaya örnek : 19. Yüzyıl Tarihi, 21. Yüzyıl Tarihi, Ortaçağ Tarihi, İlkçağ Tarihi vb.

·           Mekana göre sınıflandırmaya  örnek : Anadolu Tarihi, Avrupa Tarihi, Ortaasya Tarihi vb.

·           Konu göre sınıflandırmaya örnek : Kültür ve Medeniyet Tarihi, Siyasi Tarih, Sosyo-Ekonomik Tarih, Dinler tarihi vb.

 

c-         Tahlil (Analiz Etme- Çözümleme): Elde edilen tarih ile ilgili bilgilerin temel parçalara ayrıldığı ve elde edilmiş bilgilerin yeterli olup olmadığına bakıldığı aşamadır. Bu aşamada tarih eseri ana hatlarıyla ortaya çıkar.

 

d-        Tenkit ( Eleştiri): Ayrıştırılan bilgilerin güvenirliğinin, nesnelliği ve kanıtlanabilirliğinin araştırıldığı aşamadır. Eldeki verilerin doğru ve yanlışlığının araştırıldığı aşamadır.

 

e-        Terkip (Sentez): Tarih biliminin en son aşaması olan Terkip basmağında, eldeki verilerin bir araya getirildiği ve tarih kitabının ortaya çıktığı aşamadır.

 

 

 

 

 

 

 

D-Tarihe Yardımcı Bilim Dalları:

·           Arkeoloji : Kazı bilimi

·           Coğrafya : Yeryüzü ile Toplumlar arasındaki ilişkiyi kuran bilim dalı

·           Paleografya : Eski yazıları inceleyen bilim dalı

·           Numizmatik : Eski paraları inceleyen bilim dalı

·           Antropoloji : Irkları inceleyen bilim  Şecere : soy kütüğü anlamına gelmektedir.

·           Antroponimi : Kişi isimlerini inceleyen bilim dalı

·           Etnografya : Toplumların kültürlerini inceleyen bilim dalı

·           Epigrafi : Kitabeleri inceleyen bilim dalı

·           Heraldik : Devletlere ait Mühürleri ve Armaları inceleyen bilim dalı

·           Filoloji : Eski dilleri inceleyen bilim dalı

·           Karbon 14 metodu : Fosillerin yaşını hesaplayan bilim dalı. Arkeolojik kazılarda elde edilen kalıntıların ne zaman ait olduğunu araştıran bilim dalı

·           Kronoloji : Zaman ve takvim bilimi. Tarihi olayları geçmişten günümüze doğru sıralayan bilim dalıdır.

·           Sosyoloji : Toplumları inceleyen bilim dalıdır

·           Hidrografya : Yeryüzündeki suları inceleyen bilim dalıdır

·           Diplomatik : Ferman ve Antlaşma metinlerini inceleyen bilim dalı

·           İstatistik : Eldeki verileri Analiz ederek bazı veriler elde eden bilim dalı

 

 

2-        NEDEN TARİH ?

·           İnsanların düşünme yeteneklerini, kültür seviyelerini ve Manevi değerlerin geliştirir.

·           Devletler arası ilişkileri düzenler.

·           Tarih Bilimi, Geçmişteki tecrübelerden hareketle, geleceğin inşa edilmesine ön ayak olur.

·           Tarih bilimi, insanlığın ne tür süreçlerden geçerek bugüne ulaştığını öğrenmemizi sağlar.

·           Tarih bilimi,  Milli birlik ve beraberlik anlayışının oluşmasını sağlar.

·           Tarih Bilimi, Vatandaşlık duygusunu geliştirir.

·           Tarih Bilimi, Siyasi alanda dersler çıkarmamıza yardımcı olur ve devlet adamlarının devleti ne şekilde yönetmesi gerektiği ile ilgili ipuçları verir.

Anakronizm : Tarihlendirmede yanılgı içerisinde bulunma. Bir olayın Tarihi ve çağı üzerinde yanılma, tarih ve çağları birbirine karıştırma. Herhangi bir olayın içinde bulunduğu dönem ile kronolojik açıdan uyumsuz olmasıdır. Bir dönemde var olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek anlamında kullanılan terimdir. Örnek vermek gerekirse, Bir kitapta veya bir filmde 15. yüzyılda uçakla seyahatten söz ediliyorsa bu Anakronizm’e örnek verilebilir.

3-        ZAMAN TAKSİMİ

Zaman: Aristo’ya göre Zaman ‘Hareketin Ölçüsüdür’

Milat: Hz. İsa’nın doğduğu gün

Yüzyıl (Asır) : Arka Arkaya gelen yüz yılı ifade etmek için kullanılır. (10. yy - XV.yy)

Çağ: Başı ve sonu belli olan zaman parçasına verilen ad. (ilkçağ, ortaçağ vb.)

Kronoloji: Olayların zaman içinde doğru sıralanmasını sağlayarak tarihe yardımcı olan bilimdir.

Takvim: İnsanların zamanı Yıllara, Aylara, Haftalara ve günlere böldüğü bir zaman çizelgesidir. Takvimler 2’ye ayrılır.

 

a-        Güneş Takvimi: Dünyanın güneş etrafında dönmesi dikkate alınarak hazırlanan takvim çeşididir. Bilinen en eski güneş takvimi mısırlılara aittir.

b-        Ay Takvimi: Ay’ın Dünya etrafında 12 kez dönmesi dikkate alınarak hazırlanan takvim çeşididir. Bilinen en eski Ay Takvimi Sümerlilere aittir.

Not: Toplumlar ve Medeniyetler her alanda birbirlerinden etkilenirler. Örnek: Roma İmparatoru Jül Sezar döneminde, Mısırlıların Güneş Takvimi geliştirilerek Jülyen Takvimi hazırlanmıştır.)

 

Toplumlar önemli olayları ve günleri Takvimlerinin başlangıcı kabul etmişlerdir.

·           Mısırlılar: Firavunların saltanat Dönemi, başlangıç yılı kabul edildi.

·           Yahudiler: Yaratılış Günü (MÖ. 3750), başlangıç yılı kabul edildi.

·           Yunanlılar: İlk Olimpiyatları (MÖ.776), başlangıç yılı kabul edildi.

·           Romalılar: Roma İmparatorluğunun kuruluşu başlangıç yılı kabul edildi.

·           Miladi Takvim: Hz. İsa’nın doğumu başlangıç yılı olarak kabul edildi.

·           Hicri Takvim: Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği 622 başlangıç olarak kabul edildi.

 

Türklerin Kullanmış oldukları Takvimler:

·           On iki hayvanlı takvim: İslamiyet öncesi Türklerin kullandığı ve günümüzde Asya’da kullanılan güneş yılı esaslı bir takvimdir. Her yıla bir hayvan ismi verilir. Ay ise sayılarla belirtilirdi. Kullanılan hayvan adları: Kaplan, Tavşan, Ejderha, Yılan, At, Koyun, Maymun, Horoz, Köpek, Domuz, Fare ve Öküz olarak sayılabilir.  2017 (Horoz yılı), 2018 (Köpek yılı), 2019 (Domuz yılı), 2020 (Fare yılı), 2021 (Öküz yılı), 2022 (Kaplan yılı)

·           Celali takvimi(Melik şah takvimi): B.Selçuklu hükümdarı Melik şah döneminde Ömer Hayam tarafından hazırlanmış güneş yılı esaslı bir takvimdir.

·           Hicri takvim: Hicret(622) başlangıç yılı kabul edilmiş ve Hz. Ömer döneminde hazırlanmış ay yılı esaslı bir takvimdir. Osmanlı devletinde, 1926’da Miladi Takvimin kabulüne kadar kullanıldı. Günümüzde ise dini günlerin belirlenmesinde kullanılmaktadır.

·           Rumi takvim: Tanzimat’tan sonra, Osmanlı devletinde İdari ve mali işlerde kullanılmaya başlanan güneş yılı esaslı bir takvimdir. 1926 yılına kadar kullanıldı.

·           Miladi takvim: Roma imparatorluğunun hazırlamış olduğu ve başlangıç yılı Hz. İsa’nın doğumu olan, Türkiye’de 1926 yılından itibaren hicri takvimin yerine kullanılmaya başlanan güneş yılı esaslı bir takvimdir. Bu takvim, Mısırlıların Güneş takvimi esas alınarak hazırlanmıştır.

 

4-        VAKA VE VAKIA

Vaka (Olay) :

·           Tarihsel Olay: Kısa sürede gerçekleşen, başlangıcı ve bitişi belli olan gelişmelere verilen ad. Örnek: I.Dünya Savaşı, II.Dünya savaşı, Malazgirt savaşı Vaka’ya örnek verilebilir. Başlangıç ve bitişi bilinen gelişmelerdir.

 

Vakıa (Olgu) :

·           Tarihsel Olgu: Uzun bir zaman dilimine yayılan, sonuçları bakımından süreklilik gösteren durumlar için kullanılır. Örnek: Malazgirt Savaşı Vaka iken, Anadolu’da İslamiyet’in yayılması uzun bir sürece yayılması ve kesin olarak bitiş tarihinin bilinmemesinden kaynaklı olarak bu gelişmeye Vakıa denilmektedir. II. Dünya savaşı Vaka iken, II.Dünya savaşının sonuçları ise uzun bir zaman dilimine yayılması nedeniyle Vakıa olarak kabul edilmektedir.

5-        BELGEDEN BİLGİYE

Tarih Yazıcılığı: Tarih boyunca varlığını sürdürmüş birçok devlet önemli gördükleri bilgi ve deneyimleri gelecek nesillere aktarma ihtiyacı duymuştur. Yazının kullanılmaya başlamasıyla kaydedilen bu bilgiler tarih yazıcılığını başlatmıştır.

Örnek: Hititlerde Anallar tutulmuş, Ruslarda Kronikler tutulmuş, Göktürkler Orhun Abidelerini yazmış, Osmanlılarda Vakayinameler yazmışlardır.

 

Not1: Tarih bilimi, deney ve gözleme dayanmadığı için pozitif bir bilim dalı değil, Sosyal bir bilim dalıdır.

Not2: Osmanlı Devletinde resmi Tarih yazıcılarına, Vakayinüvis adı verilir. Vaka, olay anlamına gelir, Nüvis ise kaydetmek, yazmak anlamına gelir.

Not3: ‘Tarihin Babası’ olarak bilinen Herodot, Historia isimli tarih kitabını yazarken dinlediklerini aynen yazmamış, bilgilerin doğru olup olmadığını araştırmamış ve yorum yaparak yazmıştır.

Not4: İslam tarih yazıcılığı 7. Yüzyılda ortaya çıkmış ve bilinen ilk İslam tarihçisi Taberi’dir. En ünlü tarihçi ve Sosyolog ise İbni Haldun ve eseri Mukadime’dir.

Not5: Tarihteki önemli kişilerin hayat hikayelerinin yazıldığı eserlere Şehname  adı verilir.

 

Tarih yazıcılığı Anlayışları (İnsanlığın serüveni kayıt altında)

a-        Hikayeci Tarih Anlayışı: ilk Çağda ortaya çıkmış ve olaylar hikaye yoluyla anlatılmış, efsanelere yer verilmiştir. Neden-sonuç İlişkisine fazla dikkat edilmemiştir. Bilinen en önemli temsilcisi Heredot’tur.

 

b-        Öğretici Tarih Anlayışı: okuyucuya tarihi olaylardan ders çıkarmak ve milli değerleri benimsetmek için yazılan tarih anlayışıdır. Önemli kişilerin hayatına özellikle yer verilir. Bilinen en önemli temsilcisi Thukydides’tir.

 

c-         Araştırmacı Tarih Anlayışı: Günümüzdeki Tarih Anlayışıdır. Yer-Zaman, Sebep-Sonuç ilişkisi ve Kaynaklara dayalı olarak yazılan tarih anlayışıdır.

 

6-        TARİH VE YORUM

Tarih bilimi, deney ve gözleme dayanmadığı için pozitif bir bilim dalı değildir. Tarih biliminde tekrar olmadığı için tarihçi geçmişteki olayları birebir yazamaz bu sebepten Tarih, bir sosyal bilim dalıdır. Tarihçiler, eserlerine bir takım yorumlar katabilir. Tarih yazılırken bir çok kaynaktan faydalanılması, çalışmanın daha objektif olmasını sağlar. Tarihçiler her türlü belge ve kalıntıdan faydalanmalıdır.

 

Yorumlar

  Yorum Ekle