Tarih Ansiklopedisi

Osmanlı Yükselme Dönemi (1.Özet)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

Osmanlı devleti yükselme dönemi (1453-1579)

 

FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİ (1451-1481) :

·           II. Mehmet; EDİRNE’DE doğdu, şehzadelik yıllarında eğitimini tamamlamak ve devlet yönetimi konusunda tecrübe kazanmak için Manisa’daki SARUHAN Sancağında Valilik yaptı, 19 YAŞINDA iken 1451’de tahta çıktı, 21 YAŞINDA İstanbul’u fethetti ve 49 YAŞINDA hayatını kaybetti.

·           Osmanlı Devletinin ilk yazılı kanunu olan Kanunname-i Ali Osman ‘’FATİH KANUNNAMESİ’’ hazırlandı. Bu kanunla KARDEŞ KATLİ yasalaştı.

·           Devlet memurlarının mal biriktirmesinin önüne geçmek için MÜSADERE USULÜ uygulanmaya başlandı. Bu uygulamayla Ölen devlet memurlarının mal varlıklarına devlet tarafından el konulmaya başladı.

·           ‘’Kanunname-i Ali Osman’’ ile birlikte Yeniçerilere verilen CÜLUS BAHŞİŞİ resmileşti.

·           II. Mehmet, Veraset Sisteminde değişikliğe gitti. ‘’Devlet, hükümdar ve çocuklarının malıdır.’’ Anlayışının yerine; ‘’DEVLET, HÜKÜMDARIN MALIDIR.’’ Anlayışını getirdi.

·           Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren Divanı Hümayun toplantılarına SADRAZAM (Veziriazam) başkanlık etmeye başladı. Padişah istediğinde gizli bir bölmeden Divanı Hümayun toplantılarını izlemiştir.

·           Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren Sadrazamlık görevine DEVŞİRME kökenli devlet adamları atanmaya başladı. Devşirme kökenli ilk sadrazam VELİ MAHMUT PAŞA’dır.

·           Fatih Döneminde devlet İMPARATORLUĞA dönüştü ve ekonomik olarak da güçlendi. İlk ALTIN PARA bu dönemde basıldı.

·           Fatih, bilime ve bilim adamlarına değer vermiştir. ALİ KUŞÇU’nun bu dönemde Osmanlı Devletinin hizmetine girmesiyle MATEMATİK ve ASTRONOMİ biliminde büyük gelişme sağlandı. Ayrıca; Yükseköğretim (üniversite) düzeyinde eğitim veren SAHNI SEMAN MEDRESESİ açıldı.

·           İtalyan ressam GENTİLE BELLİNİ, Fatih’in portresini yaptı. (Fatih, Portresini yaptıran ilk Osmanlı padişahıdır.) NAKKAŞ SİNAN BEY de Fatihin gül koklayan portresini yaptı.

·           Venediklilerle yapılan deniz savaşlarından sonra, Venediklilere bazı TİCARİ İMTİYAZLAR verildi ve İstanbul’da “BALYOS” denen sürekli bir elçi bulundurma hakkı tanındı. (ilk ticari imtiyazlar Venediklilere verilmiş oldu.)

·           II. Mehmet dönemindeki en önemli olay İSTANBUL’UN FETHİ’dir. İstanbul’un fethi öncesinde II. Mehmet’in yaptığı HAZIRLIKLAR;

a-) 400 PARÇALIK bir donanma hazırlandı.

b-) Karadeniz’den gelecek yardımları önlemek için Anadolu Hisarı’nın karşısına RUMELİ HİSARI (Boğazkesen Hisarı) inşa edildi.

c-) ŞAHÎ denen büyük toplar döküldü (Macar topçu ustası Urban’a döktürüldü).

·           53 GÜNLÜK kuşatmadan sonra 29 MAYIS 1453’TE İstanbul’u fethetti. İstanbul Fethinin SONUÇLARI;

a-) İstanbul, BAŞKENT oldu (Osmanlı’nın son ve en uzun süreli başkenti). İstanbul’un başkent olduktan sonra 1460-1475 yılları arasında TOPKAPI SARAYI inşa edildi. Bu Saray, 400 yıl boyunca devletin yönetim merkezi olarak kullanılmıştır. (Devletin yönetim merkezi 1856’da Dolmabahçe sarayına taşındı.)

b-) Osmanlı’nın toprak bütünlüğü sağlandı, Avrupa’daki fetihler kolaylaştı.

c-) Ticaret yollarının denetimi Osmanlı’ya geçti (İPEK YOLU VE BOĞAZLAR).

d-) Osmanlı’nın Kuruluş dönemi sona erdi, YÜKSELME dönemi başladı.

e-) II. Mehmet bu olaydan sonra FATİH ûnvanını aldı.

f) BİZANS İMPARATORLUĞU yıkıldı.

g) Orta Çağ sona erdi, YENİ ÇAĞ başladı.

I) Ayasofya, Camiye dönüştürüldü.

 

DİĞER GELİŞMELER

SIRBİSTAN’IN FETHİ (1454) : BELGRAD dışında kalan Sırbistan toprakları fethedildi. (Belgrad, 1521’de Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedildi.)

 

AMASRA’NIN FETHİ (1459) : Cenevizlilerden Amasra alındı. (Amasra, Bartın il sınırları içinde Karadeniz kıyısında bulunan bir sahil kasabasıdır.)

 

MORA’NIN FETHİ (1460) : Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası fethedildi.

 

CANDAROĞULLARI (İSFENDİYAROĞULLARI) BEYLİĞİNİN ALMASI (1461):  Kastamonu ve Sinop çevresinde hüküm süren Candaroğullarına son verdi.

 

TRABZON’UN FETHİ (141): Trabzon’u fethederek Trabzon (Pontus) Rum İmparatorluğunu yıktı.

 

EFLAK’IN ALINMASI (1462) : Vergisini ödemeyen ve Osmanlı topraklarına saldıran “Kazıklı Voyvoda” lakaplı Eflak voyvodası Vlad Çepeş üzerine düzenlenen seferde, Eflak hakimiyet altına alınarak bir Osmanlı eyaleti haline geldi.

 

BOSNA VE HERSEK SEFERİ (1463) : Bosna Krallığı yıkıldı, toprakları fethedildi.

 

KARAMANOĞULLARI SEFERİ (1466) : Bu beyliğin topraklarının büyük kısmı ele geçirildi. (II. Bayezid döneminde bu beylik yıkıldı)

 

OTLUKBELİ SAVAŞI (1473) :  Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan ile Fatih Sultan Mehmet arasında yapıldı. Erzincan’da yapılan bu savaşı Osmanlı kazandı. Akkoyunlular zayıflayarak yıkılma sürecine girdi (Akkoyunluları, 1503’te Safeviler yıktı).

 

KIRIM’IN FETHİ (1475) : Sadrazam Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı donanması tarafından Kırım Yarımadası fethedildi. Kırım Hanlığı, Osmanlı’ya bağlı bir devlet haline geldi.

 

Not: AMASRA, SİNOP, TRABZON ve KIRIM’ın alınmasıyla Osmanlı Devleti, Karadeniz’deki en büyük güç oldu. Karadeniz bir Türk gölü haline geldi

 

BOĞDAN’IN FETHİ (1476) : Boğdan, Osmanlı’ya bağlı bir beylik haline getirildi.

 

ARNAVUTLUK SEFERİ (1479) : Arnavutluk, Osmanlı’ya bağlandı

 

İTALYA SEFERİ (OTRANTO SEFERİ)-(1480) : Sadrazam GEDİK AHMET PAŞA komutasındaki Osmanlı donanması, bu seferde İtalya’daki OTRANTO şehrini aldı. Fatih Sultan Mehmet, vefat edince yerine geçen oğlu II. Bayezid’in emri üzerine Gedik Ahmet Paşa İstanbul’a döndü ve Otranto şehri, Napoli Krallığı’na bırakıldı. (Fatih döneminde yapılan son seferdir.)

 

 

II. BAYEZİD DÖNEMİ (1481-1512)

·           II. Bayezid, DİMETOKA/Yunanistan’da doğdu. Şehzadeliğinde eğitimini tamamlamak ve devlet yönetiminde tecrübe kazanmak için AMASYA SANCAĞINDA 27 yıl Valilik yaptı.

·           II. Bayezid Döneminin en önemli Mimarı, Mimar Hayrettin’dir.

·           II. Bayezid, oğlu I. Selim’in zoruyla tahttan inmiştir.

 

CEM SULTAN SORUNU (1481-1495):

·           Fatih’in vefatından II. Bayezid’in kardeşi Cem Sultan, II. Bayezid’in padişahlığını kabul etmeyerek Bursa’da hükümdarlığını ilan etti. Cem Sultan Bursa yakınlarında yaptığı Yenişehir Savaşı’nda II. Bayezid’e yenilince kaçtı ve sırasıyla Karamanoğulları, Memluklular, Rodos Şövalyeleri, Fransa ve İtalya’daki Papalık’a sığındı. Batılı devletler Cem Sultan’ı Osmanlı’ya karşı koz olarak kullandı. Cem Sultan’ın yaşamını kaybetmesiyle bu sorun bitti.

 

İSPANYA’DAKİ MÜSLÜMANLARIN KURTARILMASI (1492): İspanya’daki Beni Ahmer Devleti’nin yıkılmasından sonra Hristiyanların zulmüne, baskılarına ve katliamlarına maruz kalan Müslüman Arap ve Yahudiler Osmanlı Devleti’nden yardım istedi. Bunun üzerine II. Bayezid’in emriyle Kemal Paşa komutasında İspanya’ya gönderilen Osmanlı donanması, 1492’de Müslüman Arapları ve Yahudileri, Hristiyanların baskısından kurtardı ve Müslüman Arapları, Kuzey Afrika’ya; Yahudileri de Selanik ve İstanbul’a yerleştirdi.

 

SAPİENZA DENİZ SAVAŞI (1499): Venedikliler yapılan savaşı Osmanlı donanmasının zaferiyle sonuçlandı. Ayrıca; Tarihte ilk kez gemilerde top kullanılan savaştır.

 

KÜÇÜK KIYAMET (1509): II. Bayezid döneminde İstanbul’da yaşanan büyük deprem sırasında binlerce insan hayatını kaybetti.

 

ŞAHKULU AYAKLANMASI (1511): Şah İsmail taraftarlarının Anadolu’da yaptıkları Şİİ PROPAGANDASI sonucunda çıkan ayaklanma bastırılmıştır. Bu ayaklanma Osmanlılar ile SAFEVİLER arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine neden olmuştur.

 

 

I. SELİM (YAVUZ) DÖNEMİ (1512-1520):

·           I. Selim, AMASYA Sancağında doğdu, eğitimini tamamlamak ve devlet yönetiminde tecrübe kazanmak için 27 yıl TRABZON Sancağında Valilik yaptı.

·           Babası II. Bayezid’i zorla tahttan indiren Yavuz Sultan Selim, taht mücadelesinde kardeşleri Ahmet ve Korkut’u da idam etti.

·           1512-1520 yılları arasında 8 yıl Osmanlı tahtında oturdu. Halk arasında Aslan Pençesi adıyla bilinen ŞİRPENÇE (Zehirli çıban) sebebiyle erken yaşta (49 yaş) hayatını kaybetti.

·           Yavuz Sultan Selim, tahtta oturduğu süre Ortadoğu’nun büyük bir bölümünü ve Mısır’ı fethetti. Bu sebepten kendisi için 8 YILDA 80 YILLIK İŞ YAPAN HÜKÜMDAR denildi.

·           Yaptığı seferlerden sonra Osmanlı Devletinin HAZİNESİNİ başına kadar doldurdu. Bu Sebeple Osmanlı Devleti yıkılana kadar devlet hazinesi, Yavuz Sultan Selim’in adıyla açılmış ve kapatılmıştır.

·           Anadolu’da başlayan ve 100 yıla yakın Osmanlı Devletini uğraştıran CELALİ İSYANLARININ ilki bu dönemde çıktı.

 

OSMANLI-SAFEVİ İLİŞKİLERİ :

·           1502’de Akkoyunlu Devleti’ni yıkan Şah İsmail, İran’da başkenti Tebriz olan Şii Safevi Devleti’ni kurmuş; Irak ve Azerbaycan’ı da ele geçirmişti.

·           Şah İsmail’in Anadolu’ya Şiiliği yayma isteği ve Şahkulu İsyanını kışkırtması, II. Bayezid döneminde iki devlet arasındaki ilişkileri gerginleştirdi. I. Selim, Şiiliği Osmanlı Devleti için bir tehdit olarak görmesi sebebiyle Safeviler üzerine Çaldıran Seferine çıktı.

 

ÇALDIRAN SAVAŞI (1514) :

·           I. Selim, SAFEVİLER üzerine sefere çıktı. Van Gölü yakınlarındaki Çaldıran Ovası’nda yapılan savaşta Osmanlılar, Safevileri ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu sefer sonunda, Doğu Anadolu’daki, Safevi (Şii) tehlikesi ortadan kalktı.

 

TURNADAĞ SAVAŞI (1515): Bu savaşta ELBİSTAN merkezli DULKADİROĞULLARI Beyliği’nin Osmanlı egemenliğine girmesiyle Anadolu Türk Birliği KESİN olarak sağlandı (1515).

 

RAMAZANOĞULLARI’NIN ALINMASI: ADANA ve çevresinde hüküm süren Ramazanoğulları Beyliği, Osmanlıların egemenliği altına girdi.

 

MERCİDABIK SAVAŞI (1516): HALEP/Suriye yakınlarında yapılan savaşta Osmanlılar Memlukluları yendi. Memluk sultanı KANSU GAVRİ savaşta öldü. SURİYE VE FİLİSTİN (Kudüs) toprakları Osmanlı’nın eline geçti,

 

RİDANİYE SAVAŞI (1517) : Sina Çölü’nü geçerek Mısır’a giren Yavuz Sultan Selim, Memlukluların başkenti KAHİRE yakınlarındaki Ridaniye’de Memlukluları bir kez daha yendi. MISIR VE HİCAZ (Mekke-Medine), Osmanlı’nın eline geçti

 

Sonuçları :

·           MEMLUKLU DEVLETİ yıkıldı.

·           KUTSAL EMANETLER Topkapı Sarayı’na getirildi (Bugün hâlâ ordadır)

·           HALİFELİK Osmanlı’ya geçti, Yavuz ilk Osmanlı halifesi oldu. Böylece Osmanlı teokratik bir devlet oldu. Osmanlılar, İslam aleminin dini lideri oldu.

·           Mısır’ın fethiyle OSMANLI HAZİNESİ doldu.

·           BAHARAT YOLU Osmanlı kontrolüne girdi.

·           Venedikliler, Kıbrıs Adası için Memluklulara ödedikleri vergiyi Osmanlı’ya ödemeye başladı.

·           KUZEY AFRİKA’dan ilk kez toprak kazanıldı.

 

 

I. SÜLEYMAN (KANUNİ) DÖNEMİ (1520-1566)

·           Trabzon’da 1494 yılında doğdu. Eğitim almak ve devlet yönetiminde tecrübe kazanmak için Kefe (Kırım) Saruhan (Manisa) Sancaklarında Valilik yaptı. 1520-1566 yılları arasında 46 yıl Osmanlı tahtında oturdu. Zigetvar Seferi sırasında hastalanarak 70 yaşında hayatını kaybetti.

·           En uzun süre tahtta kalmış Osmanlı padişahıdır (46 yıl).

·           Osmanlı padişahları arasında en çok sefere çıkan padişahtır. (13 sefer)

·           Osmanlı Devletine en parlak dönemini yaşattı.

·           İtalyan ressam Titian tarafından Kanuni’nin portresi yapılmıştır.

 

BELGRAD’IN FETHİ (1521): Kanuni 1521’de Macarların elindeki Belgrad’ı aldı. Önemi: Orta Avrupa’nın kapısı olarak görülen Belgrad’ın alınmasıyla Orta Avrupa yolları Türklere açıldı. I. Süleyman’ın yaptığı ilk fetihtir.

 

RODOS’UN FETHİ (1522): Saint Jean (Sen Jan) Şövalyeleri’nin elindeki Rodos Adası fethedildi.

 

MOHAÇ MEYDAN SAVAŞI (1526) : Macar kralı Layoş’un Osmanlı topraklarına girmesi ve Fransa kralı Fransuva’nın Kanuni’den yardım istemesi üzerine bu savaş çıktı. Osmanlılar ile Macarlar arasındaki bu savaşta Osmanlı büyük bir zafer kazandı. Macar kralı Layoş savaşta öldü. Osmanlılar, Macarların başkenti Budin’i ele geçirdi

 

I. VİYANA KUŞATMASI (1529): Kanuni Sultan Süleyman, Avusturya’nın başkenti Viyana’yı kuşattı. 20 gün sürek kuşatma başarısız oldu.

 

İSTANBUL (İBRAHİM PAŞA) ANTLAŞMASI (1533): Kanuni döneminde Osmanlılar ile Avusturya Arşidüklüğü arasında imzalandı. Bu Antlaşmaya göre; Avusturya Arşidükü (hükümdarı), protokolde Osmanlı Sadrazamına eşit sayılacaktı. (Osmanlı bu maddeyle Avusturya’ya siyasî üstünlüğünü kabul ettirdi.) Avusturya, Osmanlı’ya yıllık vergi ödeyecekti.

 

CEZAYİR’İN OSMANLI’YA KATILMASI (1533): Cezayir hakimi Barbaros Hayrettin Paşa’nın (Hızır Reis), Osmanlıların hizmetine girmesi ve Kaptan-ı Deryası olmasıyla, Cezayir bir Osmanlı eyaleti haline geldi (1533). Cezayir beylerbeyliği kuruldu.

 

IRAKEYN SEFERİ (1534) : Kanuni Sultan Süleyman’ın Safeviler üzerine gerçekleştirdiği sefer sonunda Van, Bağdat ve Tebriz fethedildi (1. Bağdat fatihi ‘’Kanuni’’dir.) (2.Bağdat Fatihi ‘’IV.Murat’’tır.) Şair Fuzuli Osmanlıların hizmetine girdi

 

FRANSA’YA KAPİTÜLASYONLARIN VERİLMESİ (1536) : Fransız tüccarları Akdeniz’e çekerek Baharat Yolu ticaretini canlandırmak ve Fransa’yı Avrupa’da kurulacak Haçlı ittifaklarından koparmak amacıyla İlk kapitülasyonlar Kanuni tarafından Fransa’ya verildi. Kapitülasyonlar Kanuni ile Fransa kralı hayatta olduğu sürece geçerli olacaktı ama Kanuni’den sonraki Osmanlı padişahları bu kapitülasyonları sürekli yenilemiştir. I. Mahmut, 1740’ta Fransa’ya verilen kapitülasyonları “sürekli” hale getirdi. Zamanla diğer Avrupa devletlerine (İngiltere ve Rusya) de kapitülasyonlar verildi. Önceleri Osmanlı’nın yararına işleyen kapitülasyonlar, Sanayi İnkılabından sonra Osmanlı tüccarlarına zarar vermeye başladı. Osmanlı’nın 1800’lü yıllarda Avrupa’nın yarı-sömürgesi ve açık pazarı haline gelmesinde kapitülasyonların büyük etkisi vardır.

 

PREVEZE DENİZ SAVAŞI (1538) : ANDREA DORİA komutasındaki HAÇLI donanması ile BARBAROS HAYRETTİN PAŞA komutasındaki Osmanlı donanması arasında Yunanistan’ın batısındaki Preveze Körfezi açıklarında yapılan deniz savaşıdır. Osmanlılar büyük bir zafer kazandı. Osmanlı, Akdeniz’de üstünlüğü ele geçirdi (Akdeniz bir Türk gölü oldu). Bu savaşın yıldönümü olan 28 Eylül tarihi, günümüzde Türk Denizcilik Bayramı (Donanma Bayramı) olarak kutlanmaktadır

 

HİNT DENİZ SEFERLERİ (1538-1553) : Kanuni döneminde 1538, 1551, 1552 ve 1553’te düzenlenen 4 deniz seferidir. Hadım Süleyman Paşa, Piri Reis, Seydi Ali Reis gibi komutanlar bu seferlerde Osmanlı donanmasına kumandanlık etmiştir. Osmanlı Donanmasının okyanuslara dayanıklı olmaması ve Portekizli denizcilerin okyanuslarda daha tecrübeli olması nedeniyle Osmanlılar, bu seferlerde başarısız oldu.

 

TEBRİZ SEFERİ (1548) : Kanuni döneminde Safeviler üzerine çıkılan seferdir.

 

TRABLUSGARP’IN FETHİ (1551):  Turgut Reis, Saint Jean Şövalyelerinin elindeki Trablusgarp’ı (bugünkü Libya) fethetti ve Osmanlıların bir eyaletine dönüştürüldü. Turgut Reis, Trablusgarp beylerbeyliğine atandı.

 

NAHCİVAN SEFERİ (1553) : Kanuni Sultan Süleyman Karabağ, Revan ve Nahcivan’ı fethetti.

 

AMASYA ANTLAŞMASI (1555): Osmanlılar ile Safeviler arasında imzalanan İLK ANTLAŞMADIR. Bu antlaşmaya göre Azerbaycan, Tebriz, Erivan ve Bağdat Osmanlı’da kaldı.

 

CERBE DENİZ SAVAŞI (1560) : Tunus açıklarında yapılan savaşta TURGUT REİS ve Kaptan-ı Derya PİYALE PAŞA komutasındaki Osmanlı donanması, Haçlı donanmasını yendi. Preveze’den sonra bir başka büyük deniz zaferidir. Bu galibiyetle Osmanlıların Akdeniz’deki Türk üstünlüğü devam etti.

 

MALTA KUŞATMASI (1565): Saint Jean Şövalyelerinin elindeki Malta kuşatması, TURGUT REİS’in şehit olması üzerine kaldırıldı, Malta fethedilemedi.

 

SAKIZ ADASI’NIN FETHİ (1566): PİYALE PAŞA, vergisini ödemeyen Cenevizlilerden Ege Denizi’ndeki son kolonileri olan Sakız Adası’nı aldı (Kanuni döneminde alındı).

 

ZİGETVAR KUŞATMASI (1566) : AVUSTURYA’ya sefere çıkan Kanuni, Zigetvar Kalesi’ni kuşattı. Zigetvar Kalesi fethedildi. Zigetvar Seferi, Kanuni’nin SON SEFERİDİR. (Kanuni Bu sefer sırasında hastalanarak yaşamını kaybetti.)

 

NOT: Kanuni, Fatih’in fethedemediği iki yeri (BELGRAD VE RODOS) fethetmiştir. Ancak Kanuni’nin kuşattığı fakat fethedemediği 2 yer var: VİYANA ve MALTA ADASIdır.

 

BİLGİ: BARBAROS HAYRETTİN PAŞA’nın hayatını kaybetmesinden sonra, KAPTANI DERYA görevine SOKOLLU MEHMET PAŞA getirildi. Sokollu Mehmet Paşa, KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN’IN son zamanlarında Kaptanı Derya görevinden, SADRAZAMLIK görevine yükseldi. II. SELİM döneminin tümünde ve III. MURAT’IN ilk zamanlarında sadrazamlık görevini yürüttü. Yaşadığı devrin önemli devlet adamlarından olan Sokollu Mehmet Paşa, 3 PADİŞAH döneminde 13 YIL SADRAZAMLIK yapmıştır. Sokollu, 1579’da bir suikast sonucu öldürülmüştür.

 

SOKOLLU’NUN PROJELERİ;

SÜVEYŞ KANALI PROJESİ:  Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Hint Okyanusu’na hakim olmak ve Baharat Yolu ticaretini tekrar canlandırmak hedefleniyordu ancak bu kanal projesi gerçekleştirilemedi.

 

DON-VOLGA KANAL PROJESİ:  Bu projeyle, Karadeniz ile Hazar Denizinin bir kanal yoluyla birbirine bağlanması amaçlandı, bu şekilde Orta Asya’daki Türklerle bağlantı kurulabilecekti. Bu proje de gerçekleştirilemedi.

 

II. SELİM (SARI SELİM) (1566-1574)

 

YEMEN’İN FETHİ (1568): Arap Yarımadasının güneyinde bulunan Yemen, II. Selim döneminde ele geçirildi.

 

KIBRIS ADASI’NIN FETHİ (1571): Kaptanı Derya Lala Mustafa Paşa, Venediklilerin elindeki Kıbrıs’ı fethetti. Böylece Doğu Akdeniz’de Osmanlı hakimiyeti kesinleşti (II. Selim dönemi). Lala Mustafa Paşa’ya ‘’Kıbrıs Fatihi’’ unvanı verildi.

 

İNEBAHTI YENİLGİSİ (1571): Kıbrıs’ın fethedilmesinin intikamını almak isteyen Don Juan komutasındaki Haçlılar, Yunanistan’ın batısında yapılan İnebahtı Deniz Savaşı’nda Osmanlı donanmasını yendi (Haçlılar Osmanlı donanmasını yaktılar). Osmanlı’nın denizlerde aldığı ilk büyük yenilgidir. Bu yenilgiden sonra Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa, Venedik elçisine ‘’Biz Kıbrıs’ı alarak kolunuzu kestik, sizde İnebahtı’da donanmamızı yakarak sakalımızı kestiniz. Kesilen kol çıkmaz; fakat kesilen sakal daha gür çıkar.’’ Sözünü söylemiştir. Sokollu dediğini yapmış ve daha güçlü bir Osmanlı donanması kurmuştur.

 

TUNUS’UN FETHİ (1574): İspanyolların elindeki Tunus’un fethedilmesiyle Osmanlı’nın Kuzey Afrika kıyısındaki Cezayir ile Trablusgarp toprakları birleşti

 

III. MURAT DÖNEMİ (1574-1595)

·           1579 yılında Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa, bir suikast sonucu hayatını kaybetti. Yerine Lala Mustafa Paşa sadrazam olarak atandı.

·           Osmanlı Devletinin ilk Rasathanesi III. Murat dönemde Gökbilimci Takiyyüddin tarafından kuruldu. Din adamlarının baskısı sonucu III. Murat’ın emriyle yıkılmıştır.

·           Osmanlı Devletinin en büyük mimarı olan ve ardından 375 eser bırakan Mimar Sinan, 1588 yılında hayatını kaybetti. Mimar Sinan; Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat olmak üzere, üç padişaha mimarbaşı olarak hizmet etmişti.

·           Bu dönemden sonra Osmanlı Devletinde Yükselme Devri sona erdi, Duraklama dönemi başladı.

 

FAS’IN OSMANLI HİMAYESİNE GİRMESİ (1576): Osmanlı, Portekizlilerin istilasından kurtardığı Fas’ı “himaye altına aldı”. Böylece Osmanlı sınırları, Atlas Okyanusu kıyılarına ulaştı (III. Murat dönemi) (1578’de Portekizlileri Vadiüsseyl Savaşı’nda yendiler).

 

FERHAT PAŞA ANTLAŞMASI (1590): Osmanlılar ile Safeviler arasında imzalandı. Osmanlı Devleti Doğu’da en geni sınırlarına bu anlaşmayla ulaştı.

 

 

Yorumlar

  Yorum Ekle