Tarih Ansiklopedisi

Osmanlı Duraklama Dönemi (2. Özet)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

17. YÜZYILDA OSMANLI’NIN GENEL DURUMU

(OSMANLI DURAKLAMA DÖNEMİ)

· III. Murat’ın hayatını kaybetmesiyle (1595) başlayan DURAKLAMA DÖNEMİ, 1699’da Kutsal İttifak Devletleriyle imzalanan KARLOFÇA ANTLAŞMASI’NA kadar devam etti. Karlofça Antlaşmasıyla büyük toprak kayıpları oldu. Osmanlı Devletinin eski gücünü kaybettiği Avrupalılar tarafından görüldü. Karlofça’dan sonra devlet gerileme dönemine girdi.

 

· Duraklama Döneminde Taht kavgalarına son vermek için III. MEHMET, SANCAK USULÜ’NÜ kaldırdı. Bunun yerine KAFES USULÜ’nü getirdi. Şehzadeler artık sancaklara çıkmayacak ve Topkapı Sarayı’nın Kafes denen bölümünde yaşayacaktı. Bu usul, yönetimde tecrübesiz, kuşkucu ve yeteneksiz padişahların yetişmesine neden olmuştur.

 

· I. AHMET döneminde, taht kavgalarına son vermek için veraset sisteminde değişikliğe gidildi, “EKBER VE ERŞED SİSTEMİ” kabul edildi. Bu sisteme göre padişah ölünce, akıl sağlığı yerinde olmak şartıyla padişahın en büyük oğlu tahta geçecektir. Bu sistem kardeş katlini de meşru olmaktan çıkardı.

 

· Duraklama Devrinde yani 1600’lü yıllarda saray kadınları, ulema ve Yeniçeriler yönetime katıldı, Padişahın otoritesi sarsıldı, devlet yönetiminde sıkıntılar yaşandı. Osmanlılarda rüşvet, yolsuzluk ve iltimas (adam kayırma) arttı.

 

· Duraklama döneminde çıkarılan BEŞİK ULEMALIĞI ile Müderrislikler babadan oğula geçmeye başladı, müderrisin daha beşikteki oğluna müderris unvanı verildi. Eğitim yozlaşmaya başladı.

 

· Duraklama Döneminde, TIMAR SİSTEMİ bozulmuş; buna bağlı olarak Tımarlı Sipahilerin sayısı azalmış ve eyalet ordusu zayıfladı. Anadolu’da Celali isyanları çıktı. Merkezdeki YENİÇERİ OCAĞI da bozulunca Osmanlı ordusu eski gücünden uzaklaştı, uzun süren savaşlar ekonomiye zarar verdi.

 

· Coğrafî keşifler sonucu yeni ticaret yollarının bulunması üzerine İPEK VE BAHARAT TİCARET YOLUNUN eski önemini kaybetmesine neden oldu, bu da Osmanlı’nın gümrük gelirlerini düşürdü.

 

· 1600’lü yılların başından itibaren padişahlar kötü gidişi durdurmak için ıslahat girişimlerinde bulundu. III. MEHMET, I.AHMET, II. OSMAN, IV. MURAT, IV. MEHMET Duraklama Devrinin en önemli ISLAHATÇI padişahlarıdır.

 

· II. Osman (Genç), Halk ile devlet arasındaki kopukluğu gidermek için ilk kez saray dışından evlenen padişah oldu. Böylece sosyal alanda ıslahat yapan ilk padişah oldu.

 

· Hotin (Lehistan) Seferi’nde Yeniçerilerin disiplinsizliği ve isteksizliğini görün Genç Osman, İstanbul’a döndüğünde Yeniçeri Ocağı’nı kaldırmayı ve yerine daha disiplinli yeni bir ordu kurmayı planladı. Bundan haberdar olan Yeniçeriler, Genç Osman’ı tahttan indirdi ve Yedikule zindanlarında katletti.

 

· IV. Murat Devletin bozulmasının nedenleri ile ilgili raporlar hazırlattı ve bu doğrultuda sert tedbirler aldı. Rüşvet ve iltiması azalttı, hak etmeyenlerin ellerinden dirliklerini aldı, Yeniçerilerin ve isyancıların toplanma mekanları olan kahvehane ve meyhaneleri kapattı, geceleri sokağa çıkma yasağı koydu, alkol-tütün-kahve tüketimini yasakladı.

 

· IV. Mehmet Döneminde, Tarhuncu Ahmet Paşa tarafından, devletin gelir ve giderleri hesaplandı ve Osmanlı tarihindeki ilk “bütçe” hazırlandı. Bu dönemde Yolsuzluklarla mücadele edildi, harcamaları azaltıldı. Köprülüler döneminde birçok alanda ıslahat yapıldı. Köprülüler Dönemi, Duraklama içindeki Yükselme dönemi olarak bilinir.

 

DURAKLAMA DEVRİ ISLAHATLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ:

· Sorunların temeline, gerçek nedenlerine inip kalıcı çözümler üretmek yerine şiddetle çözmeyi deneyen ıslahatçılar, bu yüzden halkın desteğini alamadılar.

· Islahatlar kişilerin ömrüyle kaldı ve o kişiler ölünce ıslahatlar kesintiye uğradı.

· Ekonomik ve özellikle askerî alanda ıslahatlar yapıldı; toplumsal, hukukî ve ülke yönetimi alanlarında ıslahat yapılmadı.

· Batı’nın gerisinde kalındığı kabul edilmedi; bu nedenle Avrupa’daki teknolojik ve bilimsel gelişmelerden yararlanılmadı.

 

TIMAR SİSTEMİNİN BOZULMASI

· 1500’lü yılların sonlarına doğru tımar topraklarının rüşvet karşılığında hak etmeyen, askerlikle alakasız kişilere verilmesiyle Tımar Sistemi bozulmaya başladı. Devletin nakit para ihtiyacı arttığı için Tımar Sistemi içindeki bazı dirlikler mukataaya dönüştürülüp İltizam Sistemi’ne dahil edildi. Böylece 1600’lü yıllarda Tımar Sistemi’nin yerini hızla İltizam Sistemi aldı.

 

MUKATAA VE İLTİZAM :

· Tımar sisteminin uygulanmadığı, geliri doğrudan hazineye aktarılan topraklara “Mukataa” deniyordu (Genelde merkezden uzak eyaletlerde geçerlidir).

 

· Mukataaların gelirleri önceleri maaşlı memurlar tarafından toplanırken Fatih’ten itibaren bu görevi “mültezim” denen kişiler yapmaya başladı. İltizam adı verilen bu sistemde mültezim, devlete peşin para ödeyerek bir bölgedeki mukataanın vergi gelirlerini toplama hakkını kazanıyordu. Mültezimin devlete ödeyeceği para genellikle açık arttırma usulüyle belirleniyordu.

 

· İltizam hakkı genellikle 3 yıllığına verilir, gerekirse 12 yıla kadar uzatılabilirdi. Daha çok para teklif eden biri çıkarsa, devlet antlaşmayı feshedebilirdi.

 

İÇ İSYANLAR

İSTANBUL İSYANLARI: Yeniçeriler tarafından başkent İstanbul’da çıkarılan isyanlardır. Yeniçeri Ocağında “Ocak devlet içindir” anlayışı yerine “Devlet ocak içindir” anlayışı benimsendi. En ciddi Yeniçeri isyanları II. Osman, IV. Murat ve IV. Mehmet dönemlerinde gerçekleşti. Genç Osman (II. Osman) 1622’de Yeniçeriler tarafından katledildi. IV. Mehmet döneminde çıkan Vaka-i Vakvakiye (Çınar Olayı) isimli Yeniçeri isyanında birçok devlet adamı Yeniçeriler tarafından asıldı.

 

CELALİ İSYANLARI: Anadolu’da çıkan ayaklanmalardır. İlk kez Yavuz Sultan Selim Döneminde çıkmıştır. Celali İsyanlarının etkisiyle Anadolu’nun ekonomik ve sosyal yapısında büyük sarsıntılar yaşandı. Köylüler topraklarını bırakıp şehre göç etti, bu da tarımsal üretimin düşmesine neden oldu.

 

1595-1700 YILLARI ARASINDAKİ SİYASİ GELİŞMELER

· 1596- Haçova Muharebesi: Avusturya’ya karşı zafer kazanıldı. III. Mehmet, Eğri Kalesini fethetti.

· 1606- Zitvatoruk Antlaşması: I. Ahmet döneminde Avusturya’ya karşı siyasi üstünlük kaybedildi.

· 1612- Nasuh Paşa Antlaşması: I.Ahmet döneminde İran’daki Safevi Hanedanı ile imzalanmıştır.

· 1618- Serav Antlaşması: İran’da hüküm süren Safevi Hanedanı ile imzalanmıştır.

· 1621- Hotin Antlaşması: II. Osman Döneminde Lehistan’la imzalanmıştır

· 1639- Kasrı Şirin Antlaşması: IV. Murat Döneminde Türkiye-İran Sınırının çizildiği antlaşmadır.

· 1664- Vasvar Antlaşması: IV. Mehmet Döneminde Avusturya ile imzalandı.

· 1669- Girit’in Fethi: IV. Mehmet Döneminde Venediklilerden alındı.

· 1676- Bucaş Antlaşması: IV. Mehmet döneminde Lehistan’la İmzalanan ve Osmanlıların Batıda en geniş sınırlara ulaştığı antlaşma.

· 1681- Bahçesaray Antlaşması: Ruslarla imzalanan ilk resmi antlaşmadır. (IV. Mehmet )

· 1683- II. Viyana Kuşatması (Bozgunu): IV. Mehmet Dönemi

· 1683-1699 Kutsal İttifak-Osmanlı Savaşı: Osmanlılar 16 yıl süren savaşlarda ağır bir yenilgi aldı.

· 1699- Karlofça Antlaşması: Rusya hariç diğer Kutsal İttifak Devletleriyle imzalandı. Büyük toprak kayıpları yaşandı ve Osmanlı Gerileme Dönemine girdi. (II. Mustafa)

· 1700- İstanbul Antlaşması: Ruslarla imzalanan bu antlaşmayla Azak Kalesi Ruslara verildi. (II.Mustafa)

 

DURAKLAMA DÖNEMİ GELİŞMELER

· Osmanlı Devleti, 1600’lü  yıllarda (Duraklama Dönemi) Doğu’da Safevilerle, Batı’da ise Avusturya, Lehistan, Venedik ve Kuzey’de de Rusya ile mücadele halinde olmuştur. Osmanlı Devletine karşı 1600’lü yılların sonunda Rusya, Lehistan, Venedik ve Avusturya, Kutsal İttifak kurmuşlardır.

 

OSMANLI-SAFEVİ İLİŞKİLERİ

· Safeviler, 1501 yılında Şah İsmail tarafından İran’da kurulan Şii devletidir. 236 yıl İran’da varlığını sürdüren Safevi Hanedanına 1736 yılında Nadir Şah son vermiş ve İran’da Afşar Hanedanı iktidara gelmiştir.

· Safeviler ile Osmanlılar arasındaki ilişkiler II. Beyazıt döneminde başlar, bu iki devlet 1500-1700’lü yıllar arasında mücadele halinde olmuşlardır.

· Şah İsmail taraftarlarının Anadolu’da Şii Propagandası yapmaları ve Şahkulu İsyanı’nı çıkarmaları nedeniyle Yavuz Sultan Selim, 1514 yılında Safeviler üzerine Çaldıran Seferine çıkmış ve Safevilerin Anadolu’daki gücünü kırmıştır

· 1555- Amasya Antlaşması: Osmanlılar ile Safevi Hanedanı arasındaki ilk antlaşma Kanuni Sultan Süleyman döneminde imzalandı.

· 1590: Ferhat Paşa Antlaşması: Osmanlıların doğuda en geniş sınırlara ulaştığı Ferhat Paşa Antlaşması, III. Murat döneminde imzalanmıştır.

· 1612: Nasuh Paşa Antlaşması: Osmanlı Padişahı I. Ahmet döneminde, Safevilerle imzalanan barış antlaşmasıdır. Bu Antlaşmaya göre Safeviler her yıl Osmanlılara haraç olarak 200 deve yükü ipek, kumaş vb. kıymetli eşya gönderecektir.

· 1618: Serav Antlaşması: Osmanlı Padişahı II. Osman (Genç) döneminde Safevilerle imzalanan barış antlaşmasıdır. Bu antlaşmaya göre Safeviler her yıl Osmanlılara haraç olarak 100 deve yükü ipek, kumaş vb. kıymetli eşya gönderecektir.

· 1639: Kasr-ı Şirin Antlaşması: Günümüzdeki Türkiye-İran sınırının çizildiği bu antlaşma IV. Murat döneminde Safevilerle imzalanmıştır.

 

OSMANLI-AVUSTURYA İLİŞKİLERİ

· Kutsal Roma Germen İmparatorluğunu meydana getiren devletçiklerden biri olan Avusturya Arşidüklüğü, Orta Avrupa’da 400 yıl hüküm sürmüş bir devlettir.

· 1606: Zitvatoruk Antlaşması: Osmanlı padişahı I. Ahmet döneminde imzalanan bu antlaşmayla Avusturya Arşidükü protokolde Osmanlı padişahına denk sayılmıştır. Bu antlaşmaya göre; Avusturya'nın Osmanlı’ya her yıl ödediği 30.000 altın vergi kaldırılmıştır. Osmanlılar, Avusturya’ya karşı elde ettiği siyasi üstünlüğü kaybetmiştir. (Avusturya Arşidükü protokolde Osmanlı padişahına denk sayılmıştır)

· 1664: Vasvar Antlaşması: IV. Mehmet döneminde Avusturya Arşidüklüğü ile Osmanlılar arasında imzalanan antlaşmadır.

· 1683: II. Viyana Kuşatması: Viyana’yı kuşatan Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri bozguna uğramıştır. Bu bozgundan sorumlu tutulan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, padişahın emriyle idam edilmiştir. Bu kuşatmada Osmanlıların eski gücünde olmadığını gören Avrupalı devletler bir araya gelerek Kutsal İttifak kurmuş ve Osmanlı Devletine saldırmışlardır. IV. Mehmet döneminde yaşanmıştır.

· 1683-1699 Kutsal İttifak ve Osmanlı Savaşları: Viyana Kuşatmasında Osmanlıların eski gücünde olmadığını gören Avusturya, Lehistan, Venedik ve Rusya bir araya gelerek Kutsal İttifak kurmuşlar ve Osmanlı Devletine saldırmışlardır. 16 yıl süren bu savaşlarda Osmanlılar ağır bir yenilgi almıştır. Büyük toprak kayıplarının olduğu ağır maddeler içeren antlaşmalar imzalamıştır.

· 1699: Karlofça Antlaşması: 1683-1699 yılları arasında Osmanlı Devleti ile Kutsal İttifak Devletleri arasında yapılan ve 16 yıl süren savaşlara son veren antlaşmadır. Bu antlaşma II. Mustafa döneminde Avusturya, Venedik ve Lehistan devletleriyle imzalandı. (Rusya ile 1700’de İstanbul Antlaşması imzalanmıştır.) Osmanlılar adına bu antlaşmayı Reis-ül Küttab Rami Mehmed Paşa imzalamıştır. Büyük çapta toprak kaybedilen bu antlaşmayla ‘’Macaristan ve Erdel’’ Avusturya’ya, ‘’Mora Yarımadası ve Dalmaçya Kıyıları’’ Venediklilere, ‘’Podolya ve Ukrayna’’ Lehistan’a bırakıldı.

OSMANLI - LEHİSTAN İLİŞKİLERİ

· Lehistan, 1400’lü yıllar ile 1700’lü yıllar arasında günümüz Polonya topraklarında hüküm sürmüş bir devlettir. 1600’lü yıllarda Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden biri olan Lehistan, Osmanlı Devleti ile diğer Avrupalı Devletler arasında tampon bölge görevi görmüştür.

· Osmanlı Devleti ile Lehistan ilişkileri II. Murat döneminde başladı.

· 1621: Hotin Antlaşması: II. Osman (Genç) döneminde 1621’de Lehistan ile imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Not: Hotin Kalesinin kuşatılması sırasında Yeniçerilerin isteksiz savaşması nedeniyle, II. Osman (Genç) Yeniçeri ocağını kaldırma fikrini yakınındaki devlet adamlarıyla paylaşmıştır, bunu duyan yeniçeriler başkaldırarak, Genç Osman'ı tahttan indirmiş ve Yedikule zindanlarında öldürmüşlerdir.

· 1672: Bucaş Antlaşması: Osmanlı padişahı IV. Mehmet döneminde Lehistan’la imzalanan barış antlaşmasıdır. Antlaşmanın önemi: Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşmasıyla batıda en geniş sınırlara ulaşmıştır.

· 1699: Karlofça Antlaşması: 1683-1699 yılları arasında Osmanlı Devleti ile Kutsal İttifak Devletleri arasında yapılan ve 16 yıl süren savaşlara son veren antlaşmadır. Bu antlaşma II. Mustafa döneminde Avusturya, Venedik ve Lehistan devletleriyle imzalandı. (Rusya ile 1700’de İstanbul Antlaşması imzalanmıştır.) Osmanlılar adına bu antlaşmayı Reis-ül Küttab Rami Mehmed Paşa imzalamıştır. Büyük çapta toprak kaybedilen bu antlaşmayla ‘’Macaristan ve Erdel’’ Avusturya’ya, ‘’Mora Yarımadası ve Dalmaçya Kıyıları’’ Venediklilere, ‘’Podolya ve Ukrayna’’ Lehistan’a bırakıldı.

OSMANLI-VENEDİK İLİŞKİLERİ

· 600’lü yıllar ile 1700’lü yıllar arasında İtalya'da hüküm sürmüş bir şehir devletidir.

· İtalya'daki Venedik kenti civarında ve Adriyatik denizi kıyısında hüküm süren bu şehir devleti, Akdeniz ülkeleriyle yaptığı ticaret sonucu zenginleşmiştir.

· Napolyon 1797 yılında, Venedik Cumhuriyetine son vermiştir.

· Osmanlılar ilk kez Çelebi Mehmet Döneminde Venediklilerle savaşmışlardır.

· 1479: Osmanlı-Venedik Antlaşması: Fatih Sultan Mehmet döneminde imzalanan antlaşmayla Venedikliler ilk kez Osmanlı sularında ticaret yapma hakkı (imtiyaz) kazandı ve Venedikliler buna karşılık olarak Osmanlılara her yıl 10.000 altın vergi ödemeyi kabul etti. Fatih döneminde imzalanan bu ticaret antlaşmasıyla Venedikliler, İstanbul’da Balyos adı verilen elçiler bulundurma hakkını da elde etmiştir.

· 1669: Girit’in Fethi: Osmanlı padişahı IV. Mehmet döneminde Venediklilerden Girit Adası alındı. 24 yıllık kuşatmadan sonra alındı.

· 1699: Karlofça Antlaşması: II. Mustafa döneminde Osmanlı Devleti ile Kutsal İttifak Devletleri (Avusturya-Venedik-Lehistan) arasında imzalanan bir antlaşmadır. Bu antlaşmaya göre; ‘’Mora Yarımadası ve Dalmaçya kıyıları’’ Venedik’e bırakıldı.

OSMANLI- ÇARLIK RUSYA İLİŞKİLERİ

· Çarlık Rusya, 1547 yılında Korkunç İvan tarafından kurulan, Büyük Petro zamanında İmparatorluğa dönüşen ve Birinci Dünya Savaşı sırasında yıkılan bir devlettir. I. Petro döneminde Rusların devlet politikasına dönüşen sıcak denizlere inme politikası nedeniyle Osmanlılar ile Ruslar yüzyıllar boyunca savaşmışlardır.

· 1676-1681: Osmanlı-Rus Savaşı: Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusya arasında yapılan ilk büyük savaştır. IV. Mehmet döneminde gerçekleşen bu savaşta Osmanlı ordusuna Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutanlık etmiştir. Osmanlı Devletinin zaferiyle biten bu savaş sonunda Bahçesaray Antlaşması imzalandı

· 1681: Bahçesaray (Çehrin) Antlaşması: Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusya arasında imzalanan ilk resmi antlaşmadır. IV. Mehmet Döneminde Kırım’da imzalanan bu barış antlaşmasıyla Dinyeper Nehri iki devlet arasında sınır kabul edildi.

· 1683-1699: Kutsal İttifak ve Osmanlı Savaşları:  Çarlık Rusya’nın da taraf olduğu Kutsal İttifak Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında yapılan savaştır. Bu savaş sonunda Ruslar ile Osmanlılar arasında 1700 yılında İstanbul Antlaşması imzalanmıştır.

· 1700: İstanbul Antlaşması: Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusya arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı padişahı II. Mustafa döneminde imzalanan bu antlaşma göre; Azak Kalesi Ruslara bırakıldı ve Ruslar İstanbul’da elçi bulundurma hakkı elde etti.

Yorumlar

  Yorum Ekle