Tarih Ansiklopedisi

a-İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT

* Temeli atlı göçebe kültürüne dayanan Orta Asya Türk sanatının oluşmasında göçebe yaşam tarzı ve karasal iklimin mutlak etkisi vardır. Çadır, binek takımları ve silahların süslenmesi; ilk Türkler-deki sanatı oluşturur.    

Mimarî :  

 * İlk Türkler göçebe olsalar da bazen geçici ve kerpiçten evler yapmışlardır.

** Kurgan: Özellikle Hunlarda rastlanan, yer altı odası şeklindeki anıt mezarlardır. Kurganlar Türklerin en eski mimarî eserlerindendir. Mumyalanmış cesetler, başları Doğu’ya gelecek biçimde yatırılırdı. Cesetlerin mumyalanması, yanlarına atlarının, özel eşyalarının ve bazı hediyelerin kon-ması, ahiret inancının kanıtıdır. 

 * İlk Türklere ait bir diğer önemli mimarî eser, II. Köktürk Devleti’nden kalma Orhun Yazıtları’dır (Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk adına dikilmiş 3 adet dikili taştır).   

* Uygurlardan itibaren, çadırdan esinlenerek kubbeli anıt mezarlar yapılmaya başladı. Çadır kültü-rü ve kubbe sonraki dönemlerde de Türk anıt-mezar mimarîsini etkilemeye devam etti. 

** Yerleşik hayata geçen Uygurlar, şehirler kurup etrafını surlarla çevirdiler. Ev, saray, manastır ve tapınaklar inşa ettiler. Tek katlı, avlulu ve dikdörtgen plânlı Uygur evleri, sonraki dönemlerde Anadolu ve Balkanlardaki “Türk evi” denen ev tipine de örnek teşkil etti. Uygur manastır ve tapı-nakları da mimarî anlamda Türk-İslâm devletlerindeki medreselere model oldu.

** Resim ve Heykel :

- Hun ve Köktürklerdeki balbal geleneği, Türk heykel sanatının temelidir, başlangıcıdır. Uygurlar döneminde balballar donukluktan kurtulmuş, hareket özelliği kazanmıştır.

- Türk resim sanatını Uygurlar başlattı. Uygurlarda resim ve heykel sanatlarının gelişiminde Maniheizm inancı belirleyicidir. Uygur tapınaklarındaki duvar resimlerinde insan yüzleri, duyguları ifade edecek biçimde betimlenmiştir.

– Türk minyatür ve çini sanatını da Uygurlar başlattı.Kitapları süslemek için çizdikleri minyatürler, daha ziyade dinî konuludur.

** El Sanatları :

- Hayvan Üslubu: Türklerin yaşam tarzından kaynaklanan, Türklere özgü süsleme sanatı ve üslubu-dur. Sanat eserlerindeki süslemelerde hayvan (özellikle at) motiflerine sıklıkla rastlanır

– Türkler dokumacılıkta da ustaydı. Halıyı dünyaya tanıtan millet, Türklerdir. Bilinen en eski halı, Türklere ait olan (MÖ 3. veya 2. yy’da yapılmış), Altay Dağları yakınlarındaki Pazırık Kurganı’nda bulunan Pazırık Halısı’dır (Günümüzde St. Petersburg’daki Ermitaj Müzesi’nde sergilenmektedir).

– Türklerde demircilik kutsal meslek sayılırdı. Bazı Türk devlet ve topluluklarında demirci ve sa-vaşçıların kötü ruhları kovduklarına inanılırdı

Altın Elbiseli Adam : Kazakistan’daki Esik Kurganı’nda bulunan ve muhtemelen İskitlere ait olan, altın bir zırhla kaplı mumyadır.

 

b-TÜRK-İSLÂM DEVLETLERİNDE SANAT

** Türk-İslâm sanatı, Karahanlılar ile başlar. Gazneliler döneminde ise Hint ve İslâm sanatı kaynaşmıştır.

** Mimarî :  

   - Yerleşik yaşama geçilmesi ve İslâm’ın kabulüyle Türklerde mimarî alanda (özellikle cami yapımında) önemli gelişmeler yaşandı

– İlk Türk camilerini Karahanlılar inşa etti. İslâm öncesi Türklere ait olan kubbe unsuru ve Türk üçgeni, İslâm sonrasında da kullanılmaya devam etti. Karahanlıların Merv şehrinde inşa ettiği Talhatan Baba Camii, ilk önemli Türk camilerindendir.    

– BSD’de daha büyük ve “eyvanlı tip” camiler inşa edildi. Örnek: İran’daki Mescid-i Cuma

– Türklerde saray yapımı Uygurlar ile başlar. Türkler, İslâm’dan sonra da saraylar inşa ettiler. Türk-İslâm saraylarına örnek: Leşker-i Bazar Sarayı (Gazneliler-Butz şehri) ve  Kubadabad Sarayı (TSD-Konya

– Türklerde İslâm öncesi anıt-mezar (kurgan) mimarîsi, İslâm sonrasında (Karahanlılar döneminde) türbe mimarîsine dönüşerek devam etti. Selçuklu anıt-mezarları “Türbe” ve “Kümbet” olarak iki çeşittir (Türbelerin çatısı kubbedir, kümbetlerinki ise piramitimsi veya koniktir). Türk-İslâm devletlerindeki önemli anıt-mezarlar: Ayşe Bibi Türbesi (Karahanlılar), Sultan Sencer Türbesi (BSD), Hunat Hatun Türbesi ve Döner Kümbet (TSD)

– Türk tarihindeki ilk kervansarayları Karahanlılar “Ribat” adıyla inşa etti. Ribat mimarîsi Selçuklu ve Osmanlı kervansaraylarına da örnek oldu. En önemli Türk-İslâm kervansarayları: Ribat-ı Melik (Karahanlılar), Ribat-ı Mahi (Gazneliler), Ribat-ı Şerif (BSD), Aksaray Sultan Han-Kayseri Sultan Han-Kayseri Karatay Han (TSD)

– İlk Türk-İslâm medresesi: Karahanlı Tabgaç Buğra Han’ın açtığı Semerkant Medresesi. Anadolu’daki ilk medrese: Yağıbasan Medresesi (Danişmentliler Beyliği/Tokat-Niksar)

–Çifte Minareli Medrese (Erzurum) ile İnce Minareli Medrese ve Karatay Medresesi (Konya) de TSD’ye ait önemli medreselerdir

– Özellikle II. Beylikler Dönemi ile TSD döneminde çok sayıda şifahane açılmıştır. Örnek: Divriği Ulu Camii ve Şifahanesi (Mengücekliler), Kayseri Gevher Nesibe Hatun Şifahanesi (TSD).

El Sanatları :

* Türklerde halı ve kilim dokumacılığı, İslâm’ın kabulünden sonra da gelişerek devam etti.

* Beylikler döneminde Hayvan Üslubu, İslâm’a aykırı olduğu gerekçesiyle terk edildi. Onun yerine bitki motifleri ve geometrik şekiller kullanıldı.

 

** Süsleme Sanatları :   

- Uygurlarla başlayan Türk minyatür sanatı, Selçuklular döneminde “Nakışhane” ve “Nigârhane” denen resmî okulların açılmasıyla ulusal sanat haline geldi. Selçuklulara ait olan ve bugün Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan Varka ve Gülşah Mesnevisi ile Kelile ve Dimne adlı eserler Selçuklu minyatür sanatının en önemli örnekleridir (Farsça yazılmışlardır).

-Türklerde İslâmiyet’in kabulünden sonra hat sanatı (güzel yazı sanatı) gelişti. Bu sanatın sanatçı-larına “Hattat” denirdi. Türk hat sanatının temellerini atan ve ilk önemli Türk hattatı olan kişi, 13. yy’da yaşamış olan Amasyalı Yakut’tur.

- Selçuklular döneminde büyük gelişme gösteren Türk çini sanatı, Beylikler döneminde zayıflamış ama Osmanlı döneminde zirveye ulaşmıştır.

 

c-**BEYLİKLER DÖNEMİ SANATI

- TSD’nin 1243 Kösedağ Savaşı’na yenilerek yıkılış sürecine girmesinden sonra başlayan II. Türk Beylikleri döneminde mimarîde görülen yenilikler şunlardır

a-) Selçuklular döneminde önemsenmeyen “mekân bütünlüğü” kavramı bu dönemde önemsenmiştir.

b-) Selçuklu camilerinde olmayan avlu, revak ve son cemaat yeri bu dönemde camilere eklenmiştir. 

c-) Camilerin “Portal” denen ana kapı girişleri sadeleşmiştir (Moğol istilasının ekonomik yan etkisi). 

d-) Camilerde taş işçiliği yerine mermer işçiliği tercih edilmiştir (Moğol istilasının eko. yan etkisi.).

- Anadolu’da Beylikler döneminden kalan en önemli mimarî eserler şunlardır:

* Selçuk’taki İsa Bey Camii (Aydınoğulları)      

* Karaman Hatuniye Medresesi (Karamanoğulları) 

* Manisa Ulu Camii (Saruhanoğulları) 

 * Kütahya Vacidiye Medresesi (Germiyanoğulları)

- TSD ile Osmanlı arasında bir geçiş dönemi sayılan Beylikler dönemi, Osmanlı sanatını etkiledi

 

d-OSMANLI SANATI

** Osmanlı kültür ve sanatını etkileyen uygarlıklar: Roma-Bizans-BSD-TSD-Beylikler-Orta Asya Türk sanatı. 

** Zamanla değişim geçiren Osmanlı sanatı 3 döneme ayrılır: Erken Dönem (1300-1500) - Klasik Dönem (1500-1700) - Geç Dönem (1700-1900’ler)

 

** ERKEN DÖNEM OSMANLI SANATI :  

- Bu dönemde Osmanlı mimarîsinin en önemli örnekleri: Külliyeler… Külliye bir yapılar bütünüdür; merkezdeki caminin etrafında han, hamam, çeşme, bedesten, darüşşifa, medrese vb. yapılar bulu-nur. Osmanlı şehirleri külliyelerin etrafında gelişmiştir.

- Erken dönem Osmanlı mimarî eserlerinin çoğu Bursa, İznik ve Edirne’de yapılmıştır. 

Örnek: Yıldırım Bedesteni-Yıldırım Darüşşifası-Yıldırım Bayezid Türbesi (Bursa), Süleyman Paşa Medresesi-Hacı Özbek Camii (İznik), Geyve Hanı (Adapazarı), Anadolu ve Rumeli Hisarı (İstanbul)

- Osmanlı’da en önemli çini üretim merkezleri: İznik, Kütahya, Bursa ve İstanbul…Bursa’daki Yeşil Camii ve Türbesi, Osmanlı çiniciliğinin başlangıcı sayılır.

- Erken dönem Osmanlı sanatında Fatih’e kadar minyatür alanında önemli eserler yoktur. Amasya Darüşşifası’nın baş hekimi Sabuncuoğlu Şerafettin’in Fatih’e sunduğu Cerrahiyye-i İlhaniye adlı eserde ameliyat sahnelerini gösteren 140 adet minyatür vardır.

- İtalyan ressam Gentile Bellini, Fatih’in bir portresini çizmiştir. Bundan etkilenen Nakkaş Sinan Bey de II. Mehmet’in “Gül Koklayan Fatih” isimli bir portresini çizmiştir.

- Osmanlı’da hat sanatını başlatan ve bir ekol oluşturan ilk hattat: Amasyalı Şeyh Hamdullah. Onun tekniğiyle yazılan en önemli eserler; İstanbul’daki Bayezid, Davutpaşa, Sultanahmet ve Firuz Ağa camilerinin kitabeleridir.

NOT: Fatih Dönemi, Osmanlı sanatında Erken dönemden Klasik döneme geçiş aşamasıdır. Bu yüz-den her iki dönemin özelliklerini de içinde barındırır.

KLASİK DÖNEM OSMANLI SANATI :

* Osmanlı sanatında Klasik dönem, 16. ve 17. yüzyılları kapsar. Erken dönemdeki sanatta biçim arayışları artık sona ermiş, olgunlaşan Osmanlı sanatı özgün bir sanat biçimi olarak ortaya çıkmış.

** Ehl-i Hiref Teşkilatı: II. Bayezid döneminde kurulan bir sivil toplum hareketidir. Dönemin bütün sanat faaliyetlerini ve akımlarını yönlendirmiştir.

** Mimarî :

- Klasik dönemde külliyelerin önemi artarak devam ettiği için bu döneme “Büyük Külliyeler Devri” de denir… İstanbul’un fethinden sonra Fatih’in yaptırdığı Fatih Külliyesi ile Kanuni’nin yaptırdığı Süleymaniye Külliyesi, Osmanlı mimarîsinde çığır açmıştır. II. Bayezid’in Amasya, Edirne ve İstanbul’da yaptırdığı külliyeler de bu şehirlerin Osmanlı kimliği kazanmasında etkili olmuştur.

- Osmanlı mimarîsinin Klasik dönemine “Mimar Sinan Dönemi” de denebilir. Mimar Sinan’ın İstan-bul’da inşa ettiği ilk külliye, 1539’da Hürrem Sultan adına yaptığı külliyedir. Mimar Sinan, Osmanlı Klasik dönem mimarîsine damga vurmuştur. Ona göre çıraklık eseri İstanbul’daki Şehzade Camii, kalfalık eseri İstanbul’daki Süleymaniye Camii, ustalık eseri ise Edirne’deki Selimiye Camii’dir              (II. Selim adına yaptığı bu son eserini inşa etmeye başladığında 86 yaşındaydı).

- Bursa’daki ilk Osmanlı sarayı ve Edirne Sarayı günümüze ulaşmamıştır. Klasik dönemin ve Osman-lı tarihinin en önemli sarayı ise kuşkusuz İstanbul’da Fatih’in yaptırdığı Topkapı Sarayı’dır.

- Klasik dönem mimarîsinin diğer önemli eserleri şunlardır: Çifte Hamam (Kastamonu), Uzun Kemer (İstanbul), Rüstem Paşa Kervansarayı–II. Bayezid Darüşşifası (Edirne).

 

Süsleme Sanatları :

* İznik 16. yy’da Osmanlı’nın en önemli çini ve seramik merkezi oldu

** Osmanlı minyatür sanatı, en parlak devrini Kanuni döneminde yaşadı. Matrakçı Nasuh, Kanuni’ nin Irak Seferi’ni anlatan Beyân-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn adlı eserinde 128 minyatür çizmiştir.

** Minyatür yapan sanatçıya Nakkaş denir.

** Şemailname: Şehnameci Seyyid Lokman tarafından yazılan Osmanlı tarih kitabıdır. Nakkaş Osman, 1579’da hazırlanan bu kitaba Orhan Bey’den III. Murat’a kadarki Osmanlı padişahlarının portrelerini (minyatürlerini) çizmiştir.

** “Şems’ül Hat (Hat Sanatının Güneşi)” olarak bilinen Ahmet Karahisarî ile “Hattatların Piri” olarak anılan Hafız Osman, Klasik dönemde yaşamış en önemli hattatlardır.

** Ayasofya Camii’nde hatiplik yapan ve ilk büyük Türk ebruzeni olan Hatip Mehmet Efendi, “Hatip” adıyla bilinen ebru tekniğini başlattı.

** Tezhip (altınlama, yaldızlama) bir süsleme sanatıdır. Kitapların kenarlarını altın rengine boyama sanatıdır. Tezhip yapan sanatçıya müzehhip denir. Türk tezhip sanatı, en parlak devrini Kanuni dö-neminde yaşadı. Kara Mehmet, Kanuni’nin “Muhibbi Divanı” adlı eserini süsleyen müzehhiptir.

 

GEÇ DÖNEM OSMANLI SANATI :

* Osmanlı mimarîsinin Klasik dönemi, Mimar Sinan öldükten sonra eski parıltısını yitirmiştir.

* 18. yy’da başlayan Batı’ya yakınlaşma, Osmanlı sanatını da etkiledi. Geleneksel Türk süsleme sanatları terk edilirken mimarîde Avrupa etkisi arttı. Avrupa kökenli Barok ve Rokoko gibi abartılı süslemeler tercih edildi. Duvarlarda çinilerin yerini fresk denen duvar resimleri aldı

** Geç dönem Osmanlı mimarîsinin en önemli eserleri şunlardır: Nuruosmaniye Camii, Alay Köşkü, Dolmabahçe Camii, III. Ahmet Çeşmesi, II. Mahmut Türbesi, Esad Efendi Kütüphanesi

** Osmanlı sanatındaki Avrupa etkisi, minyatürde de görüldü. Osmanlı tarihinin en ünlü nakkaşı olan ve 18. yy’da yaşayan Levnî, Osmanlı minyatür sanatını Batı resim sanatına yaklaştırdı (Minya-türlere hareket, yüzlere ifade getirerek). Levnî, III. Ahmet’in şehzadelerinin sünnet töreninin anlatıldığı (Vehbi Efendi tarafından yazılan) Surname adlı esere 137 adet minyatür çizmiştir. Silsilename adlı eserinde ise III. Ahmet’e kadarki padişahların portrelerini (minyatürlerini) çizdi

* 18. yy’da İznik çinilerinin kalitesi düşünce çinicilikte Kütahya şehri ön plâna çıkmıştır

** Osmanlı’da modern anlamda resim sanatı, askerî eğitim veren modern okullarda başladı. En önemli Osmanlı ressamları: Osman Hamdi Bey ve Şeker Ahmet Paşa…1883’te İstanbul’da Sanayi-i Nefise Mektebi’nin (Güzel Sanatlar Okulu) açılması ve başına Osman Hamdi Bey’in getirilmesi, Osmanlı resim sanatı için bir dönüm noktası olmuştur

** Osmanlı müziği, 18. yy’da zirveye ulaşmıştır. İsmail Dede Efendi, en önemli Osmanlı müzisyenle-rinden biridir… II. Mahmut, kapatılmış olan Mehterhane’nin yerine Mızıka-yı Hümayûn’u kurdurttu ve başına Donizetti Paşa’yı getirtti… Aydın zeybeğini piyanoya uyarlayan ilk kişi: Padişah V. Murat.

 

e-**CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK SANATI

 I. Millî Mimarlık Akımı :

- Osmanlı’nın son döneminde (20. yy başı) ortaya çıkan ve mimarîde Avrupa etkisine bir tepki ola-rak gelişen yerli bir mimarî akımdır. 1910-1930 yılları arasında etkili oldu. Klasik dönem Osmanlı mimarîsine özgü kubbe ve kemer gibi unsurları yeniden kullandıkları için “Neoklasik Osmanlı mima-rî akımı” olarak da bilinir. En önemli temsilcileri: Mimar Kemalettin ve Vedat Tek.

- Bu akımın en önemli eserleri: Yeşilköy Mecidiye Camii, Vakıf İş Hanı, Edirne Gar Binası (bugünkü Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi binası), Gazi Osman Paşa Türbesi, V. Mehmet Reşat Türbesi [Mimar Kemalettin]  II. TBMM binası, Sultanahmet Tapu Kadastro binası [Vedat Tek].

II. Millî Mimarlık Akımı :

-Türkiye’de 1938-1950 arasında etkili oldu. II. Dünya Savaşı’nın olumsuz şartlarının ülkemizde yarattığı millî birlik ve beraberlik ruhunun mimarîye yansımasıdır. Modern ve millî mimarî unsurları bir arada kullandılar. En önemli temsilcileri: Emin Onat ve Orhan Arda (Anıtkabir’in mimarları).

Resim :  

- 1883’te kurulan Sanayi-i Nefise Mektebi; 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi’ne, 1982’de ise Mimar Sinan Üniversitesi’ne dönüştürüldü. Bu okuldan mezun olan ve 1914 Kuşağı olarak bilinen İbrahim Çallı,Hüseyin Avni Lifij ve Namık İsmail gibi isimler Avrupa empresyonizmini (izlenimcilik) Türk resim sanatına taşımışlardır.

- Cumhuriyet döneminin ilk sanatçı topluluğu: Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği (1929).

- D Grubu: Avrupa’nın Kübizm sanat akımından etkilenen Türk ressamların 1933’te oluşturduğu bir gruptur. En önemli temsilcisi: Abidin Dino.

Müzik :

- Atatürk’e göre, yapılan inkılâpları halka anlatabilmek ve benimsetebilmek için yeni ve modern bir müzik anlayışı şarttı. Cumhuriyet döneminde bu amaçla müzik alanında yapılan çalışmalar şunlardır: 

a-) Müzik öğretmeni yetiştirebilmek için Ankara Musiki Muallim Mektebi açıldı.

b-) Müzik öğretimi görmeleri için Avrupa’ya Türk öğrenciler gönderildi.

c-) Halk müziği eserleri derlendi ve notaya alındı.

d-) Osmanlı’nın ilk resmî müzik okulu olan Darülelhan, İ.Ü. Devlet Konservatuarı’na dönüştürüldü. 

e-) İlk Türk operası olan Özsoy Operası, Ahmet Adnan Saygun tarafından bestelenip sahnelendi.

f-) Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü kuruldu (Müzik alanını da kapsar). 

g-) Ankara Askerî Mızıka Okulu kuruldu.

 

Yorumlar

  Yorum Ekle