Tarih Ansiklopedisi

İlk Türk İslam Devletlerinde Ekonomi

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

· Türk İslam devletlerinde ekonomik faaliyetler tarım-hayvancılık, imalat ve ticaret olmak üzere üçe ayrılır, devlet gelirlerinin önemli bir kısmını tarımdan elde edilen vergi gelirleri oluştururdu.

· Türk İslam devletlerinin kurulduğu coğrafyaların madenler bakımından zengin olması, Türk şehirlerinin birçoğunun demir, bakır ve gümüş eşyaların imalatının yapıldığı bir merkez hâline gelmesini sağlamış, ayrıca dokumacılık, dericilik, çini, kâğıt ve cam imalâtı da yapılmıştır.

· İlk Türk İslam devletlerinde; Öşür, haraç, cizye ve zekât gibi vergiler alınmıştır.

· İpek Yolu, Türk İslam devletleri için önemli bir gelir kaynağı hâline gelmiştir. Türkiye Selçukluları Anadolu’da ticareti geliştirmek için birçok Kervansaray ve Han inşa etmiştir. Yolcular ve tüccarlar için yapılmış olan Kervansaraylar, Karahanlılar dönemindeki ribatların devamı niteliğindedir.

 

İkta Sistemi

· İlk kez Hz. Ömer Dönemi’nde uygulanmaya başlanan İkta sistemi, Büyük Selçuklular Dönemi’nde Nizamülmülk tarafından geliştirilmiş ve ekonominin vazgeçilmez unsuru hâline getirilmiştir.

· İkta sisteminde devlete ait olan mirî topraklar, kişilere hizmetleri karşılığında bırakılır, kişiler bu toprağı köylülere kiralar, elde ettiği kira ve vergiler ile hem maaşını karşılar hem de devlete asker yetiştirirlerdi.

· Selçuklularda uygulanan İkta Sistemi sayesinde devlete karşı gelebilecek zengin bir sınıfın ortaya çıkması engellenmiştir.


Ahilik

· Ahilik: 13. yüzyılda yardımlaşma temeli üzerine Anadolu’da kurulan esnaf ve sanatkâr örgütlenmesine verilen isimdir. Bu teşkilatın kurulmasında Fütüvvet Teşkilatı’nın etkisi büyüktür.

· Fütüvvet Teşkilatı: Usta çırak ilişkisine dayanan, Meslekler arasında yaşanılan sorunların çözülmesi, üretimin miktarının ve kalitesinin belirlenmesi, üretilenlerin denetlenmesi ve ürünlerin fiyatlarının düzenlenmesi gibi hususlara bakan örgütlenmedir.


Yorumlar

  Yorum Ekle