Tarih Ansiklopedisi

İlk Türk İslam Devletlerinde Hukuk

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

·      Türklerin İslamiyet’in kabulü ile birlikte hukuk sistemi de değişmeye başlamış, bu değişimin yanında, İslami kurallara aykırı olmamak üzere eski Türk töresi de devam etmiştir.

·      Türk İslam devletlerinde hukuk; Şeri ve Örfî olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Hukuk, “Adalet mülkün temelidir.” anlayışına göre hazırlanmıştır.

·      Şeri hukukun kaynakları Kur’an-ı Kerim, Sünnet, İcma ve Kıyas’tır. Şeri Hukuk’ta; Evlenme-Boşanma ve Miras işleriyle ilgili davalara bakılırdı. Türk İslam devletlerinde, Şeri davalarda kadılar hakimlik yapmıştır. Şeri hukukta kadıların başında bulunan kişiye kadılkudat adı verilmiştir.

·      Örfî hukukun kaynağı törelerden oluşmuştur. Örfi Hukuk;  Yönetim, Maliye ve Askerlik işleriyle ilgili davalara bakılırdı.  Türk İslam devletlerinde, Örfi davalarda Emiri Dad hakimlik yapmıştır

Not: Kadıların verdiği kararlara itiraz edilmesi durumunda, İslami bir kurum olan Mezalim Divanı’na (Divan-ı Mezâlim) başvurulurdu. Türk İslam devletlerinde en üst mahkeme Divan-ı Mezalim’dir. Divan-ı Mezâlim’de Halkın şikayetleri dinlenir, incelenir ve karar bağlanır.

·      Selçuklularda örfi yargıya Darüladl (adalet evi) adı verilmiş ve adaleti sağlamakla kadılar görevlendirilirdi.

·      Askerî sınıfın hukuki davalarına bakan görevliye Kadıleşker adı verilmiştir.

·      Karahanlılar Dönemi’nde yazılan Kutadgu Bilig adlı eserde hükümdarın görevi, doğru kanunlar koyma ve bu kanunları adaletli bir şekilde uygulama olarak ifade edilmiştir.


Yorumlar

  Yorum Ekle