Tarih Ansiklopedisi

İlk Türk İslam Devletlerinde Toplum

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

İlk Türk İslam Devletlerinde Toplumsal Yapının Özellikleri

·  İlk Türk İslam devletlerinde toplum İslamiyet’in etkisiyle yeniden şekillenmiş, bu dönemde şehir hayatı yaygınlaşmış, giyim ve kuşamda pek değişiklik olmamıştır.

·  İslamiyet öncesi Türk toplumunda gündelik yaşamın işleyişini töre belirlerken, İslamiyet’in etkisiyle töre kurallarının yanında İslami gelenek ve görenekler de etkili olmaya başlamıştır.

·  İlk Türk Devletlerinde olduğu gibi Türk İslam devletlerinde de bir sosyal tabakalaşma görülmemiştir.

·  Türk İslam toplumunda, İslamiyet öncesi Türk toplumlarında olduğu gibi pederşahi (ataerkil) aile yapısı görülmektedir.

·  Türkiye Selçukluları’nda bir kadın örgütlenmesi olarak Bacıyan-ı Rum adı verilen teşkilat göze çarpar. Kadınların üretimde ve sosyal yaşamda örgütlenmesini sağlayan bu teşkilatın kurucusu, Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı’dır.

 

Önemli kavramlar:

·      Kut Anlayışı : İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde, devleti yönetme yetkisinin Gök Tanrı tarafından hükümdara verildiğine inanılan anlayışa verilen ad. Devleti yönetme yetkisi babadan oğla kan bağı yoluyla geçmektedir. Olumsuz yanı: Bütün hanedan üyelerinin devleti yönetme hakkının olması, taht kavgalarına ve devletin zayıflamasına neden olmuştur. Olumlu yanı: Yönetme yetkisinin Göktanrı tarafından verildiğine inanılması, hanedan üyelerine saygıyı ve bağlılığı artırmıştır.(Bk. Göktanrı)

·      Atabeylik : Selçuklularda hükümdar çocuklarını eğiten hocaların(Atabey), merkezi otoritenin zayıfladığı dönemlerde yönetimi ele geçirerek kurdukları devletlere verilen ad.

·      Şerri hukuk: Din kurallarına göre hazırlanan hukuk  kurallarına verilen ad. Şerri davalara, kadılar bakar.

·      Örfi hukuk: Kaynağı Töre olan hukuk kurallarına verilen ad. Örfi davalara, Emridad bakar.

·      Çinicilik (porselen süsleme sanatı)

·      Hat sanatı (Güzel yazı Yazma sanatı)

·      Minyatür (Kitap resimciliği)gölge-ışık-derinlik yok

·      Tezhip (Kitap Süsleme sanatı)

·      İkta Sistemi: Selçuklularda, devlete ait topraklardan alınan vergilerin, devlet memurlarına maaşlarına karşılık olarak verilmesiyle ortaya çıkan toprağa dayalı sisteme verilen ad. Osmanlılarda Tımar Sistemi adıyla uygulanmıştır. Vergileri toplayan kişiye Tımarlı sipahi adı verilir. Örnek: Toprağa dayalı bu sistemde, devletten maaş alan bir memur ve devlete ait topraklardan toplanması gerek vergiler vardır. Devlet, memuruna maaş ödemek yerine ve taşradaki vergileri toplama görevi verecektir. Memur, devletten maaş almak yerine taşradaki, devlete ait toprakların vergilerini toplayacak ve maaşını bu gelirden karşılayacaktır. Not: İkta Sitemi ilk kez Hz. Ömer döneminde uygulanmıştır

·      Hassa Ordusu:  Selçuklularda Hükümdara bağlı ve hükümdarı korumakla görevli ve başkente ikamet eden orduya verilen ad. (Osmanlı Devletindeki karşılığı ise Kapıkulu Ocağıdır.)

·      Gulam-ı Saray: Selçuklular döneminde devşirme kökenli askerlerden oluşan, padişahı korumakla görevli olan ve başkentte yaşayan askerlere verilen ad. Not: Osmanlı Devletinde ise Yeniçeri ocağına denk gelen askeri birliktir.


Yorumlar

  Yorum Ekle