Tarih Ansiklopedisi

Osmanlı Yükselme Dönemi (2.Özet)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

1453- İSTANBUL’UN FETHİ:

Bizans İmparatorluğunun yani Doğu Roma İmparatorluğunun başkenti olan  Konstantinopolis (İstanbul) Fatih Sultan Mehmet tarafından 29 Mayıs 1453'te fethedilmiştir. 1100 yıllık bir geçmişi olan İstanbul’un fethedilmesiyle Doğu Roma İmparatorluğu (Bizanslılar) yıkılmış ve Ortaçağ kapanmış ve Yeniçağ başlatmıştır. Not: Bu önemli fetihten sonra Osmanlıların başkenti Edirne'den İstanbul'a taşınmıştır.

 

1459-AMASRA’NIN  FETHİ:

Batı Karadeniz kıyısında bulunan  ve Cenevizlilerin kolonisi olan Amasra, 1459'da Fatih Sultan Mehmet döneminde fethedildi.  Günümüzde Bartın iline bağlı küçük ve şirin bir sahil kasabasıdır.TZ

 

1460-MORA’NIN FETHİ:

Günümüzde Yunanistan’ın güneyinde bulunan yarımadaya verilen ad. ‘’Peloponnes’’ olarak da adlandırılan bölge Fatih Sultan Mehmet döneminde fethedildi. 369 yıl Osmanlıların egemenliğinde kalan bölge 1829 tarihli Edirne Antlaşmasında Rumların bağımsızlığını kazanmasıyla Yunanlıların toprağı oldu.

 

1461-CANDAROĞULLARI BEYLİĞİNİN ALINMASI:

Sinop ve Kastamonu civarında hüküm süren Candaroğulları Beyliğine Fatih Sultan Mehmet son vermiştir.

 

1461-TRABZON’UN FETHİ:

Fatih Sultan Mehmet döneminde Trabzon’daki Pontus Rum İmparatorluğuna 1461’de son verildi ve Trabzon, Osmanlıların egemenliği altına girdi. Not: Yavuz Sultan Selim, Trabzon Sancağında 24  yıl valilik yapmış ve Kanuni Sultan Süleyman Trabzon’da dünyaya gelmiştir.

 

1468-KARAMANOĞULLARI BEYLİĞİNİN ALINMASI :

Konya ve çevresinde hüküm süren ve kendisini Anadolu Selçuklu Devletinin varisi gören bu sebeple Osmanlılarla sürekli çatışan Karamanoğulları Beyliği, Fatih Sultan Mehmet döneminde egemenlik altına alınmıştır.

 

1473-OTLUKBELİ SAVAŞI :

Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan arasında 1473’te Erzincan’ın ilçesi Otlukbeli'de gerçekleşen savaştır.  Savaşın nedeni, Karakoyunlu Devletine son veren Uzun Hasan’ın Doğu Anadolu'da güçlenmesi ve Osmanlı devleti için tehdit oluşturmasıdır. Bu  savaş  Osmanlı Devletinin kesin zaferiyle sonuçlanmış ve Akkoyunlu Devleti dağılma sürecine girdi. Not: Akkoyunlulara, Safeviler son vermiştir. TZ

 

1475-KIRIM’IN ALINMASI:

Kırım Hanlığı, 1475'te Fatih Sultan Mehmet döneminde Gedik Ahmet paşa komutasındaki Osmanlı donanması tarafından fethedildi. Osmanlıların egemenliği altında olduğu dönemde Kırım Hanlığı, Giray Hanedanlığı tarafından yönetilmiştir. 300 yıl Osmanlıların egemenliği altında kalan Kırım Hanlığı, 1774 tarihli Küçük Kaynarca Antlaşmasıyla Osmanlılardan ayrılarak bağımsızlığını kazandı. (İlk kez halkı Türk ve Müslüman olan bir toprak parçası Osmanlılardan ayrılmıştır.)

 

1479-ARNAVUTLUK’UN FETHİ:

Balkanlarda  bulunan Arnavutluk toprakları Fatih Sultan Mehmet zamanında 1479'de Osmanlı Devletinin egemenliği altına girmiştir. Osmanlı hakimiyetinden önce  Arnavutluk’u yöneten İskender Bey, Osmanlılara karşı büyük savaşlar vermiştir. İskender Bey’in ölümünden sonra ancak Arnavutluk, Osmanlıların kontrolüne  girmiştir. Arnavut İskender Bey, Arnavutların milli kahramanıdır. Not  1: Arnavutluk, Balkan Savaşları sonrasında 1912'de Osmanlı Devletinden ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştır. Balkanlarda kaybedilen son toprak parçası Arnavutluktur. Not  2: Emek Partisinin başındaki Enver Hoca'nın  önderliğinde 1944 yılında Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti kurulmuş, Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra 1991 yılında Sosyalist yönetim sona ermiş, çok partili yönetime geçilmiş  ve 1998'de Arnavutluk Anayasası hazırlanmıştır.

 

1481-II.BEYAZIT’IN TAHTA ÇIKMASI:

II Beyazıt  Osmanlı tahtına çıkmadan önce 27 yıl boyunca Amasya sancağında Valilik yapmıştır

 

1481-1495 CEM SULTAN İSYANI:

II.Beyazıt'ın kardeşi Cem Sultan, Osmanlı tahtına geçmek için 1481'de isyan etmiş fakat başarılı olamayınca Cem Sultan önce Rodos şövalyelerine sığınmış daha sonra İtalya'daki Papa'ya gönderilmiştir ve burada 1495'te hayatını kaybetmiştir

 

1492-MÜSLÜMANLARI VE YAHUDİLERİN KURTARILMASI:

II.Beyazıt devrinde 1492 yılında İspanya'da Hıristiyanların baskısına maruz kalan Müslüman Araplar ile Yahudiler, Kemal Reis komutasındaki Osmanlı donanması tarafından kurtarılmıştır.

 

1501-SAFEVİ DEVLETİNİN KURULMASI:

II.Beyazıt zamanında İran'ın Tebriz şehrinde Şah İsmail tarafından 1501'de Şii Safevi Devleti kurulmuştur.

 

1499- SAPİENZA DENİZ SAVAŞI:

II Beyazıt devrindeki 1499 tarihli Sapienza Deniz Savaşı'nda Venediklilere karşı başarılı olunmuştur

 

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ:

İkinci Beyazıt devrinde yaşanan ve "Küçük Kıyamet" olarak adlandırılan "Büyük İstanbul Depremi"nde 13.000 insan hayatını kaybetmiştir.

 

ŞAHKULU AYAKLANMASI:

Şah İsmail taraftarlarının 1511'de Anadolu'da çıkardığı "Şahkulu Ayaklanması" Sadrazam Ali Paşa  tarafından bastırılmıştır.

 

1512-YAVUZ SULTAN SELİM’İN TAHTA ÇIKMASI: 

Osmanlı tahtına çıkmadan önce Trabzon sancağında 24 yıl Valilik yapmıştır

 

1514-ÇALDIRAN SEFERİ:

Anadolu'da Şii propagandası yapan ve isyanlara neden olan Safevi Devleti üzerine Yavuz Sultan Selim  tarafından 1514'te Çaldıran Seferi yapılmıştır. Çaldıran Savaşı'nda elde edilen zaferle Şiilerin Anadolu'daki etkinliği azalmıştır.

 

1515-TURNADAĞ SAVAŞI:

Çaldıran Seferi dönüşünde 1515'te yapılan Turnadağ Savaşında, Kahramanmaraş ve çevresinde hüküm süren Dulkadiroğulları beyliği'ne son verilmiştir. Turnadağ Savaşında Dulkadiroğulları Beyliği'ne son verilmesiyle Osmanlılar ile Memluklular sınır komşusu olmuşlardır. (Yavuz dönemi)

 

1515- RAMAZANOĞULARININ EGEMENLİK ALTINA ALINMASI:

Adana ve çevresinde hüküm süren Ramazanoğulları Beyliği, 1515'te Osmanlı Devleti'nin egemenliği altında girdi. (Yavuz dönemi)

 

1516-MISIR SEFERİ:

Suriye, Kudüs, Mekke, Medine ve Mısır'ı kontrolünde tutan Memluklular üzerine Yavuz Sultan Selim tarafından 1516 yılında Mısır Seferi yapıldı.

 

1516-MERCİDABIK SAVAŞI:

Osmanlılar ile Memlukluların ilk kez karşı karşıya geldiği 1516 tarihli Mercidabık Savaşı'nı Osmanlı Devleti kazanmış ve Suriye, Lübnan, Ürdün ve Kudüs toprakları Osmanlıların kontrolüne girmiştir. Suriye'de gerçekleşen Mercidabık Savaşı'nda Memlük sultanı Kansu Gavri savaş esnasında hayatını kaybetmiştir

 

1517-RİDANİYE SAVAŞI:

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim 1517 tarihli Ridaniye Savaşıyla  Memluklular son vermesiyle Mısır, Mekke ve Medine Osmanlıların kontrolüne girmiştir

Ridaniye Savaşı'ndan sonra Venedikliler, Kıbrıs Adası için Memurluklulara ödemiş oldukları vergiyi Osmanlılara ödemeye başladı. (Yavuz dönemi-1517)

 

CELALİ AYAKLANMALARININ ÇIKMASI:

Anadolu'daki asayişin bozulmasına ve ticaretin gerilemesine neden olan Celali İsyanları ilk kez Yavuz devrinde ortaya çıkmıştır

 

1520-KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN’IN TAHTA ÇIKMASI:

Osmanlı tahtında 46 yıl oturan Kanuni Sultan Süleyman döneminde özellikle Avusturya Arşidüklüğü ve Safevilerle mücadele edilmiştir.

 

1521-BELGRAD’IN FETHİ:

Kanuni Sultan Süleyman döneminde ilk fethedilen yer Belgrad'tır. (1521) Not : Belgrad, Fatih döneminde kuşatılmış olmasına rağmen fethedilememişti.

 

1522-RODOS ADASININ FETHİ:

Sean Jan şövalyelerinin kontrolünde olan Rodos Adası 1522'de fethedildi. (Kanuni dönemi)

 

1526-MOHAÇ MEYDAN SAVAŞI:

Macaristan'la yapılan Mohaç Meydan Savaşı'nda büyük bir zafer elde edilmiş ve 1526'da Macaristan toprakları Osmanlı Devleti'nin egemenliği altına girmiştir (Kanuni dönemi) Macar kralı II. Layoş, Mohaç Meydan Savaşında hayatını kaybetmiştir

 

1526-1527 BABA ZÜNNUN VE KALENDER İSYANLARI:

Kanuni Sultan Süleyman devrinde 1526 ve 1527 yıllarında Anadolu'da çıkan dini içerikli Baba Zünnun ve Kalender isyanı bastırılmıştır.

 

1529- I. VİYANA KUŞATMASI:

Avrupa'nın fethi için önem arz eden "Viyana", Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1529 yılında kuşatılmış fakat alınamamıştır

 

1533-İSTANBUL ANTLAŞMASI:

Avusturya Arşidüklüğü ile 1533'te imzalanan İstanbul Antlaşması'nda Avusturya Arşidüküne protokolde denk sayılan Osmanlı Sadrazamı, Pargalı İbrahim Paşa'dır.

 

1533- BARBAROS HAYRETTİN PAŞA VE CEZAYİR:

Ünlü denizci Barbaros Hayrettin Paşa, 1533'te Osmanlı Devleti'nin hizmetine girerek Kaptan-ı Derya olmuş ve hakim olduğu Cezayir toprakları da Osmanlı Devletinin bir eyaletine dönüşmüştür

 

1538-PREVEZE DENİZ SAVAŞI:

Osmanlı donanmasının başında bulunan Barbaros Hayrettin Paşa, 1538 tarihli Preveze Deniz Savaşında Haçlı İttifakı donanmasına karşı büyük bir zafer elde etmiştir. Preveze Deniz Savaşı ile Osmanlı Devleti Akdeniz'de güçlenmiştir. (Kanuni dönemi)

 

HİNT DENİZ SEFERLERİ :

Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Hint Okyanusu üzerine 4 sefer düzenlenmiş fakat istenen sonuçlar elde edilememiştir

 

1550-BARBAROS’UN ÖLÜMÜ:

Barbaros Hayrettin Paşa'nın 1550’de ölümünden sonra Osmanlı Devleti'nde Kaptan-ı Derya makamına Sokullu Mehmet Paşa getirilmiştir. (Kanuni dönemi-)

 

1551-TRABLUSGARP’IN ALINMASI :

Kuzey Afrika'da bulunan Trablusgarp Yani bugünkü adıyla Libya toprakları Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Devleti'nin egemenliği altına girdi.

 

1555-Amasya Antlaşması:

Safevilerle yapılan ilk antlaşma olan Amasya Antlaşması, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1555'te imzalanmıştır.

 

1560-CERBE DENİZ SAVAŞI:

Osmanlı donanması 1560 tarihli Cerbe Deniz Savaşı'nda Haçlı ittifakı donanmasına karşı önemli bir başarı elde etmiş, Osmanlılar Akdeniz'deki en güçlü devlet olma iddiasını devam ettirmiştir (Kanuni dönemi)

 

1566- SAKIZ ADASININ FETHİ:

Ege Denizi'ndeki "Sakız Adası" Kanuni'nin son zamanlarında fethedilmiştir

 

1566-ZİGETVAR SEFERİ:

Kanuni Sultan Süleyman son seferi olan 1566 tarihli Zigetvar Seferi esnasında hayatını kaybetmiştir

 

1566-SARI SELİM’İN TAHTA ÇIKMASI:

II.Selim yani Sarı Selim döneminin tamamında Sokullu Mehmet Paşa sadrazamlık makamında bulunmuştur

 

1571-KIBRIS’IN VE 1574-TUNUS’UN FETHİ:

1571'de Kıbrıs Adası ve 1574'te Tunus toprakları Osmanlı Devleti'nin egemenliği altına girdi (II.Selim dönemi)

 

SOKOLLU MEHMET PAŞA:

Süveyş Kanalı ve Don-Volga kanalı projelerini ortaya atan Sokollu Mehmet Paşa, Kanuni döneminin ilk zamanları, Sarı Selim döneminin tamamı ve III. Murat döneminin  başlarında sadrazamlık görevini yürütmüştür. Toplamda 13 yıl sadrazamlık yapan ve dönemine damga vuran Sokullu Mehmet Paşa, 1579'da hayatını kaybetmiştir (III.Murat dönemi)

 

1571- İNEBAHTI YENİLGİSİ:

Osmanlı donanması Kıbrıs'ın fethinden sonra Kutsal ittifak devletlerine karşı İnebahtı'da ağır bir yenilgi almıştır (II.Selim dönemi-1571)

 

1578-FAS’IN ALINMASI:

Kuzey Afrika'daki Fas toprakları 1578 de Osmanlı Devleti'nin egemenliği altına girdi (III.Murat Dönemi)

 

LALA MUSTAFA PAŞA:

III.Murat döneminde 3 ay 9 gün sadrazamlık görevini yürütmüştür (1580)

 

MİMAR SİNAN:

Osmanlı tarihinde önemli bir yerde bulunan Mimar Sinan, 1588'de 99 yaşında hayatını kaybetmiştir. (III. Murat dönemi)

 

1590-FERHAT PAŞA ANTLAŞMASI:

Osmanlı Devleti'nin doğuda en geniş sınırlara ulaştığı Ferhat Paşa Antlaşması 1590 yılında Safevilerle imzalanmıştır. (III.Murat Dönemi)

 

YÜKSELME DEVRİNİN SONA ERMESİ:

Sultan III. Murat, 1595 yılında hayatını kaybetmiş ve Osmanlı Devleti duraklama dönemine girmiştiR


OSMANLI DEVLETİ İLE İLGİLİ DİĞER BAŞLIKLARA GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Yorumlar

  Yorum Ekle