Tarih Ansiklopedisi

Fatih Sultan Mehmet Gelişmeler (1451-81)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

1432'de Edirne'de dünyaya gelen II.  Mehmet, 1481 yılında 49 yaşında hayatını kaybetmiştir.

 

II.  Mehmet, 12 yaşındayken 1444’te babası II. Murat’ın tahttan çekilmesiyle padişah olmuş, fakat Haçlı tehlikesinin baş göstermesiyle 2 yıl sonra II. Murat tekrar tahta çıkmıştır.  

 

II.  Mehmet, 1451’de İkinci kez Osmanlı tahtına çıkmış ve 19 yaşında padişah olmuştur.

 

21 yaşında İstanbul'u fetheden II.  Mehmet ‘’Fatih’’ unvanını almış  ve 32 yıl Osmanlı tahtında oturmuştur

 

Şehzadeliğinde Manisa'daki Saruhan Sancağında Valilik yapan II.  Mehmet, Osmanlı tahtına çıktıktan sonra İstanbul’u fethetmek için hazırlıklara başlamıştır.  

300 gemiden oluşan bir donanma kuran, İstanbul surlarını yıkmak için "Şahi" adı verilen büyük toplar döktüren ve Bizanslılara yapılacak yardımların önüne geçmek için 1452'de Rumeli (Boğazkesen) Hisarı'nı yaptıran II.  Mehmet, 53 günlük bir kuşatmadan sonra 29 Mayıs 1453'te İstanbul’u fethetmiştir.

 

Not: İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Rumeli Hisarı, 1968'de Müze ve Açık Hava Tiyatrosu olarak  ziyaretçilere açılmıştır.

 

İstanbul’un fethiyle 1100 yıllık geçmişi olan Doğu Roma İmparatorluğu yani Bizanslılar tarih sahnesinden çekilmiş, Ortaçağ kapanmış ve Yeni Çağ başlamıştır.  

 

Bizanslılar dönemine ait olan Ayasofya, Cami’ye dönüştürülmüş fakat Cumhuriyet Döneminde Müze olarak ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.

 

İstanbul’un fethinden sonra başkent Edirne'den İstanbul'a taşınmış ve Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1460-1475 yılları arasında Topkapı Sarayı inşa edilmiştir.   

 

Osmanlı İmparatorluğu 400 yıl boyunca Topkapı Sarayından idare edilmiştir.   Devletin idare merkezi 1856’da Dolmabahçe Sarayı'na taşınmıştır.  

 

Not: Topkapı Sarayı, 1924 yılında müze olarak ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.

 

İstanbul'un fethi konusunda II.  Mehmet’in fikir ayrılığına düştüğü Sadrazam Çandarlı Halil Paşa idam edilmiş ve Müsadere usulü ilk kez uygulanarak Çandarlı ailesinin mal varlığına el konulmuştur.  

 

Çandarlı Halil’den sonra Zağanos Paşa (1453-1456) Sadrazamlığa getirilmiş ve Zağanos Paşa’nın azledilmesinden sonra Rum Mahmud Paşa Veziriazamlığa yani Sadrazamlığa (1456-1466) getirilmiştir.  

 

(Not: Sadrazamlığa atanan Devşirme Kökenli ilk devlet adamı Rum Mahmut Paşadır.  MEB Tarih Kitabı)

 

Fatih Sultan Mehmet’le birlikte Kardeş katli yasallaşmış, padişahın gücü artmış ve Divan-ı Hümayun toplantılarına ilk kez Sadrazamlar başkanlık etmeye başlamıştır.  

 

Rumeli topraklarında Eflak, Boğdan, Bosna, Arnavutluk, Mora ve Sırp toprakları fethedilmiş.  Amasra, Sinop, Trabzon ve Kırım Hanlığı egemenlik altına alınmış ve Osmanlılar Karadeniz’deki en büyük güç olmuştur.  

 

Anadolu’da Karamanoğulları egemenlik altına alınmış ve Akkoyunlu Devletiyle yapılan Otlukbeli Savaşı'nda önemli bir zafer elde edilmiştir.  

 

Fatih Sultan Mehmet döneminde Bilim önemsenmiş ve Bilim adamlarına değer verilmiş, Sahnı Seman adı verilen medreseler açılmış, Ünlü Matematikçi ve Astronomi bilgini Ali Kuşçu, Osmanlı Devleti'nin hizmetine girmiştir.  

 

Fatih Sultan Mehmet "Avni" takma adıyla şiirler yazmıştır

 

Osmanlı İmparatorluğunun ilk altın parasının bu dönemde bastırılmış olması devletin ekonomik açıdan da güçlü olduğunu  göstermiştir.

 

İtalyan (Venedikli) ressam Gentile Bellini'ye portresini çizdiren Fatih Sultan Mehmet, Portresini çizdiren ilk Osmanlı padişahıdır.  

Fatih bu portresi İngiltere'nin başkenti Londra'daki Victoria and Albert Müzesinde  sergilenmektedir.

 

15 yüzyılda yaşamış Türk minyatür sanatçısı Nakkaş Sinan Bey tarafından Fatih Sultan Mehmet'in "Gül koklayan portresi" yapılmıştır

 

Fatih Sultan Mehmet’in 49 yaşında 1481 yılında hayatını kaybetmesiyle İtalya’daki Otranto Kalesini ele geçiren Sadrazam Gedik Ahmet Paşa geri çekilmek zorunda kalmıştır.



Yorumlar

  Yorum Ekle