Tarih Ansiklopedisi

Tarhuncu Ahmet Paşa (Biyografi)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

Enderun Mektebinden yetişen Tarhuncu Ahmet Paşa, Sultan IV. Mehmet döneminde 9 Ay 21 gün sadrazamlık yapmış dönemin yetenekli devlet adamlarından biridir.

Arnavut asıllı olan olan Tarhuncu Ahmet Paşa küçük yaşlarda Enderun Mektebine yerleştirilmiştir. Enderun'dan mezun olduktan sonra devletin çok önemli mevkilerinde görev yapmış ve en sonunda sadrazamlık makamına gelmiştir.

17. yy. ıslahatçı devlet adamlarından biri olan Tarhuncu Ahmet Paşa, Osmanlı Devleti'nde Maliye alanında ilk kez bütçe çalışması yapan kişidir.

Tarhuncu Ahmet Paşa, Sadrazamlık görevine geldikten sonra hazine açığını kapatmak, para değerindeki istikrarsızlığı kaldırmak, gümrük gelirlerini artırmak, saray ve tersane harcamalarını azaltmak ve yolsuzluğu önlemek için gayet ciddi ve dürüstlükle gece gündüz çalışmaya koyulmuştur.

Osmanlı Devletinde ilk defa devletin gelirlerini ve harcamalarını ayrıntılarla öğrenip bir devlet bütçesi hazırlamak için bir kurul oluşturulmuştur.

Bütçe defteri hazırlandıktan sonra, özellikle sarayın ve sonra devlet ileri gelenlerinin harcamalarında kesinti yapılmıştır.

Maliyede yaptığı ıslahatlar sebebiyle bir çok düşman kazanan Tarhuncu Ahmet Paşa, kendisi hakkında yapılan iftiralar sonrasında 1653 yılında Sadrazamlık görevinden alındıktan sonra boğdurularak öldürülmüştür.

Yorumlar

  Yorum Ekle