Tarih Ansiklopedisi

Osmanlı - Venedik İlişkileri (Özet)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

7. ve 18. yüzyıllar arasında İtalya'da hüküm sürmüş bir şehir devletidir.

 

İtalya'daki Venedik kenti civarında ve Adriyatik denizi kıyısında hüküm süren bu şehir devleti Akdeniz ülkeleriyle yaptığı ticaret sonucu zenginleşmiştir.

Napolyon 1797 yılında, Venedik Cumhuriyetine son vermiştir.

 

Osmanlılar ilk kez Çelebi Mehmet Döneminde Venediklilerle savaşmışlardır.

 

1479: Osmanlı-Venedik Antlaşması: Fatih Sultan Mehmet döneminde imzalanan antlaşmayla Venedikliler ilk kez Osmanlı sularında ticaret yapma hakkı (imtiyaz) kazandı ve Venedikliler buna karşılık  Osmanlılara her yıl 10.000 altın vergi ödemeyi kabul etti. Fatih döneminde imzalanan bu ticaret antlaşmasıyla Venedikliler, İstanbul’da Balyos adı verilen elçiler bulundurma hakkını elde etmiştir.

 

1499: Sapienza Deniz Muharebesi: II.Beyazıt döneminde Osmanlı donanması ile Venedikler arasında yapılan bir deniz savaşıdır. Osmanlı donanmasının zaferiyle sonuçlandı. Bu savaş Tarihte ilk defa gemilerde top kullanılan savaş olmuştur.

 

1500: Modon Deniz Muharebesi : Kemal Reis komutasındaki Osmanlı donanması ile Venedikliler arasında yapılan deniz savaşıdır. Osmanlı Donanmasıyla zaferiyle sonuçlanmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Akdeniz'de üstünlüğün Osmanlı Devletine geçmesiyle Venediklerle ilişkiler bozulmuştur.

 

1571: Kıbrıs’ın Fethi: Osmanlı padişahı II.Selim döneminde Kıbrıs Adası Venediklilerden alındı.

 

1571: İnebahtı Yenilgisi: Venediklilerin de içinde bulunduğu Haçlı donanmasının Osmanlı donanmasını yaktığı gelişmedir. II. Selim Döneminde yaşanan bu gelişmeyla Osmanlılar donanması ağır bir yenilgi almıştır. Not: Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa, İnebahtı yenilgisinden sonra Venedik elçisine: ‘’Biz Kıbrıs’ı fethederek kolunuzu kestik siz İnebahtı’da donanmamızı yakarak sakalımız kestiniz. Kesilen kol yeniden çıkmaz fakat kesilen sakal daha gür çıkar.’’ demiştir.

 

1669: Girit’in Fethi: Osmanlı padişahı IV.Mehmet döneminde Girit Adası Venediklilerden alındı.

 

1699: Karlofça Antlaşması : II.Mustafa döneminde Osmanlı Devleti ile Kutsal İttifak Devletleri (Avusturya-Venedik-Lehistan) arasında imzalanan bir antlaşmadır.Venedik Cumhuriyeti’nin taraf olduğu Karlofça Antlaşmasıyla ‘’Mora Yarımadası ve Dalmaçya kıyıları’’ Venedik’e bırakıldı.

 

1718: Pasarofça Antlaşması: III. Ahmet Döneminde Osmanlılar ile Avusturya ve Venedik devletleri arasında imzalanan antlaşmadır. Mora Yarımadası, Osmanlılara geri verildi.


Yorumlar

  Yorum Ekle