Tarih Ansiklopedisi

Osmanlı - Safevi İlişkileri (Özet)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

OSMANLI HANEDANI İLE SAFEVİ HANEDANI İLİŞKİLERİ

 

Safeviler, 1501 yılında Şah İsmail tarafından İran’da kurulan Şii devlettir. 236 yıl İran’da varlığını sürdüren Safevi Hanedanına 1736 yılında Nadir Şah son vermiş ve İran’da Afşar Hanedanı iktidara gelmiştir.

 

Safeviler ile Osmanlılar arasındaki ilişkiler II.Beyazıt döneminde başlar, bu iki devlet 16. ve 18. Yüzyıllar arasında mücadele halinde olmuşlardır.

 

Şah İsmail taraftarlarının Anadolu’da Şii Propagandası yapmaları ve Şahkulu İsyanı’nı çıkarmaları nedeniyle Yavuz Sultan Selim, 1514 yılında Safeviler üzerine Çaldıran Seferine çıkmıştır.

 

1555- Amasya Antlaşması: Osmanlılar ile Safevi Hanedanı arasındaki ilk antlaşma Kanuni Sultan Süleyman döneminde imzalandı.

 

1590: Ferhat Paşa Antlaşması: Osmanlıların doğuda en geniş sınırlara ulaştığı Ferhat Paşa Antlaşması, III. Murat döneminde imzalanmıştır.

 

1612: Nasuh Paşa Antlaşması: Osmanlı Padişahı I.Ahmet döneminde, Safevilerle imzalanan barış antlaşmasıdır. Bu Antlaşmaya göre Safeviler her yıl Osmanlılara haraç olarak 200 deve yükü ipek, kumaş vb. kıymetli eşya gönderecektir.

 

1618: Serav Antlaşması: Osmanlı Padişahı II.Osman (Genç) döneminde Safevilerle imzalanan barış antlaşmasıdır. Bu antlaşmaya göre Safeviler her yıl Osmanlılara haraç olarak 100 deve yükü ipek, kumaş vb. kıymetli eşya gönderecektir.

 

1639: Kasr-ı Şirin Antlaşması: Günümüzdeki Türkiye-İran sınırının çizildiği bu antlaşma IV.Murat döneminde imzalanmıştır.

 

1727: Hemedan Antlaşması: III.Ahmet döneminde Safevilerle imzalanan barış antlaşmasıdır.

 

1732: Ahmet Paşa Antlaşması: I.Mahmut döneminde Osmanlılar ile Safevi Hanedanı arasında imzalanan son antlaşmadır.



Yorumlar

  Yorum Ekle