Tarih Ansiklopedisi

Osmanlı - Çarlık Rusya İlişkileri (Özet)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

Çarlık Rusya, 1547 yılında Korkunç İvan tarafından kurulan ve 1917 Bolşevik Devrimiyle yıkılan devlete verilen ad. Rusların sıcak denizlere (Akdeniz-Atlas Okyanusu) inme politikası nedeniyle Osmanlılar ile Rusya sürekli savaşmışlardır.

 

1568-1570: Astrahan Seferi: Osmanlı padişahı II.Selim döneminde Çarlık Rusya üzerine yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan bir seferdir.

 

1676-1681: Osmanlı-Rus Savaşı: Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusya arasında yapılan ilk büyük savaştır. IV. Mehmet döneminde gerçekleşen bu savaşta Osmanlı ordusuna Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutanlık etmiştir. Osmanlı Devletinin zaferiyle biten bu savaş sonunda Bahçesaray Antlaşması imzalandı

 

1681: Bahçesaray (Çehrin) Antlaşması: Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusya arasında imzalanan ilk resmi antlaşmadır. IV. Mehmet Döneminde Kırım’da imzalanan bu barış antlaşmasıyla Dinyeper Nehri iki devlet arasında sınır kabul edildi.

 

1686-1699: Kutsal İttifak ve Osmanlı Savaşları:  Kutsal İttifak Devletlerinin yanında savaşan Çarlık Rusya ile Osmanlı Devleti arasında yapılan savaştır. 1700 yılında imzalanan İstanbul Antlaşmasıyla bu savaş sona ermiştir. Osmanlılar bu savaşta Rusya’ya karşı yenildi ve Azak Kalesi Rusya’nın kontrolüne girdi.

 

1700: İstanbul Antlaşması: Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusya arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı padişahı II. Mustafa döneminde imzalanan bu antlaşmayla Ruslar, Azak Kalesini ele geçirdi ve İstanbul’da elçi bulundurma hakkı elde etti.

 

1711 Osmanlı-Rus Savaşı (Prut Savaşı): III. Ahmet döneminde Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusya arasında yapılan bir savaştır. Poltova Savaşında yenilen ve Osmanlı’ya sığınan İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın Ruslara teslim edilmemesi üzerine bu savaş çıkmıştır. Rus Çarı I. Petro (Deli Petro-Büyük Petro) komutasındaki Rus ordusu ağır bir yenilgi almış ve barış teklifinde bulunmuştur. Rusya ile Osmanlıar arasında imzalanan Prut Antlaşmasıyla savaş bitmiştir. Bu savaşta Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa Osmanlı ordusuna komutanlık etmiştir.

 

1711: Prut Antlaşması: Osmanlı Padişahı III. Ahmet ile Rus Çarı I. Petro arasında imzalanan barış antlaşmasıdır. Bu antlaşmayla; Azak Kalesi, Osmanlılara geri verilmiş. Ruslar, İstanbul'da daimi elçi bulundurmayacaktır.

 

1735-1739: Osmanlı- (Rusya+Avusturya) Savaşı: I. Mahmut Döneminde Osmanlı Devletinin Rusya ile yaptığı savaştır. Osmanlı Devletinin zaferiyle sonuçlanan bu savaşta Rusya’nın Karadeniz’deki ilerleyişi durduruldu ve imzalanan Belgrad Antlaşmasıyla bu savaş son buldu.

 

1739: Belgrad Antlaşması: I.Mahmut Döneminde Avusturya ve Rusya ile imzalanan barış Antlaşmasıdır. Osmanlı Devletinin kazançlı çıktığı son antlaşmadır.

 

1768-1774: Osmanlı-Rus Savaşı: Osmanlı Devletinin ağır bir yenilgi aldığı bu savaş Küçük Kaynarca Antlaşmasıyla bitmiştir. Bu savaş sırasında Osmanlıların başında III. Mustafa, Rusya’nın başında ise II. Katerina bulunmaktaydı.

 

1770: Çeşme Baskını: 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşında Ege Denizinde Çeşme’de bulunan Osmanlı donanması 1770 yılında Rus donanması tarafından yakılmıştır.

 

1774: Küçük Kaynarca Antlaşması: 18.yüzyılda Osmanlı Devletinin imzaladığı en ağır antlaşmadır. Bu antlaşma I. Abdülhamit döneminde Rusya ile imzalanmıştır. Bu antlaşmayla Kırım Hanlığı Osmanlı’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştır. Rusya, Osmanlı Devletinde yaşayan Ortodoksların koruyuculuğunu üstlenmiştir. Osmanlı Devleti, Karadeniz’deki egemenliğini kaybetmiştir.

 

1779: Aynalıkavak Antlaşması (Tenkihnamesi): Osmanlılar ile Rusya arasında imzalanan bir düzenleme ve ticaret antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti bu antlaşmayla, Kırım Hanlığının başına geçen Rus yanlısı Şahin Giray’ı tanımıştır ayrıca Akdeniz ve Karadeniz'de, Fransızlar ile İngilizlere tanınan ticari haklar Rusya'ya da tanınmıştır.

 

1787-1792: Osmanlı-Rus Savaşı: Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi üzerine başlayan savaştır. Osmanlı Devleti bu savaşta Rusya’ya karşı ağır bir yenilgi almıştır. I. Abdülhamit döneminde başlayan savaş, III.Selim döneminde imzalanan Yaş Antlaşmasıyla sona erdi.

 

1792: Yaş Antlaşması: Osmanlılar ile Rusya arasında 1792’de imzalanan bir barış antlaşmasıdır. III. Selim döneminde imzalanan bu antlaşmayla Kırım’ın Rus toprağı olduğu Osmanlı Devleti tarafından resmen kabul edildi. Osmanlı Devleti bu antlaşmayla dağılma dönemine girdi.

 

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı: Osmanlılar ile Rusların Balkanlarda yaşadığı anlaşmazlıklar sebebiyle bu savaş çıkmıştır. III. Selim döneminde başlayan bu savaş, II. Mahmut döneminde imzalanan Bükreş antlaşmasıyla son bulmuştur.

 

1812: Bükreş Antlaşması: Osmanlı padişahı II. Mahmut döneminde Rusya ile imzalanan bu antlaşmayla bugün ki Moldova (Basarabya) toprakları Ruslara bırakıldı ve Sırplara ayrıcalıklar verildi.

 

1827: Navarin Deniz Muharebesi (Baskını):  Osmanlı-Mısır donanmaları ile İngiltere, Fransa ve Rusya donanmaları arasında 1827 yılında yaşanan deniz savaşıdır. Avrupalı Devletlerin Yunanistan’a bağımsızlık verilmesi fikrine, II. Mahmut’un onay vermemesi neticesinde bu savaş çıkmıştır. Bu deniz savaşında Osmanlı ve Mısır donanmaları ağır bir yenilgi aldı. İngiliz, Fransız ve Rus donanmalarının kesin zaferiyle sonuçlandı.

 

1829: Edirne Antlaşması: Osmanlı Devleti ile Rusya arasında yapılan ve Yunanistan’ın bağımsızlığıyla sonuçlanan bu antlaşma, II. Mahmut Döneminde imzalandı. Osmanlı Devleti, bu antlaşmayla Rusya’ya savaş tazminatı ödemeyi kabul etti

 

1833: Hünkar İskelesi Antlaşması: Mısır isyanında Osmanlıya yardım için İstanbul'a gelen Ruslar ile Osmanlılar arasında 1833’te imzalanan antlaşmadır. II. Mahmut döneminde imzalanan bu antlaşmayla, Rusya ile Osmanlılar huzur ve güvenlikleri için birbirlerine yardımda bulunacakları sözünü vermişlerdir. Bir savaş durumunda boğazların, Ruslarla savaşan devletlere kapatılacağı kararı alınmış. Antlaşmanın 8 yıl devam edeceği belirtilmiştir. Not: Osmanlı devletinin Boğazlar üzerindeki haklarını kullanarak imzaladığı son antlaşmadır.

 

1853-1856: Kırım Savaşı: Sultan I. Abdülmecit döneminde Osmanlı Devleti ile Rusya arasında yapılan bir savaştır. İngiltere ve Fransa’nın bu savaşta Osmanlı Devletine destek vermesiyle Ruslara karşı bir zafer elde edildi. 1856’da imzalanan Paris Antlaşmasıyla Kırım savaşı sona erdi. Not: Osmanlı Devleti bu savaş sırasında İngilizlerden ve Fransızlardan aldığı borçları geri ödeyemeyince Avrupalı devletler borçlarını Osmanlıdan tahsil etmek amacıyla 1881’de Duyunu Umumiye adında genel borçlar idaresini kurdu.

 

1856: Paris Antlaşması: Kırım Savaşını bitiren barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti ile Rusya arasındaki yapılan bu antlaşmaya Osmanlı Devletinin müttefiki olan İngiltere ile Fransa da imza atmışlardır. Bu Antlaşmayla Osmanlı Devleti Avrupa devleti sayıldı ve Osmanlı topraklarının bütünlüğü Avrupalı devletlerin garantisi altına alındı. Karadeniz’in tarafsızlığı kabul edildi.

 

1877-1878: Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi): II. Abdülhamit döneminde Rusya ile yapılan bu savaşta Osmanlılar tarihinin en ağır yenilgilerinden birini almıştır. 93 Harbi, Ayestefanos Antlaşmasıyla sona ermiş fakat Ayestefanos Antlaşmasının Avrupalı Devletlerin işine gelmemesi nedeniyle hiçbir zaman yürürlüğe girmemiştir. Not: Bu savaş Rumi Takvime göre 1293 yılında yapıldığı için bu savaşa 93 Harbi adı verilmiştir.

 

1878-Berlin Antlaşması: 93 Harbi sonrasında Avrupalı Devletlerinin katılımıyla Osmanlılar, Ruslar, İngilizler, Almanlar, İtalyanlar ve Fransızlar arasında imzalanmıştır. Yürürlüğe girmeyen Ayestefanos antlaşmasının yerine imzalandı. Bu antlaşmayla; Kars, Ardahan, Batum ve Artvin Ruslara bırakıldı. Ermeni meselesi ilk kez gündeme geldi. Not: Avrupalı Devletler bu antlaşmayla Osmanlı topraklarının bütünlüğünü koruma politikasından vazgeçmiştir.


Yorumlar

  Yorum Ekle