Tarih Ansiklopedisi

I. Dünya Savaşında Osmanlı Devletinin Savaştığı Cepheler

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

Osmanlı Devletinin Birinci Dünya Savaşında açmış olduğu cepheler:

# Kafkas Cephesi: Ruslar ve Ermenilerle Mücadele edilmiştir. Sarıkamış Felaketinde binlerce Osmanlı askeri donarak hayatını kaybetmiştir. Çarlık Rusya'da 1917'de Bolşevik Devrimi'nin başarıyla sonuçlanması neticesinde Rusya, Brest Litowsk Antlaşmasıyla I. Dünya Savaşından çekilmiş ve böylelikle bu cephe kapanmıştır. Bu cephede yenilmiş olmamıza rağmen kazançlı çıktığımız cephedir.

# Çanakkale Cephesi : İngilizlerle ve müttefikleri ile savaşılmıştır. Osmanlı askerleri bu cephede çok büyük kahramanlık göstermiştir. Osmanlı Devletinin I. Dünya Savaşında başarılı olduğu tek cephe Çanakkale Cephesidir. Türkiye'de her yıl 18 Martta Çanakkale Zaferinin yıl dönümü etkinliklerle kutlanmaktadır.

# Kanal Cephesi: İngilizlerle savaşılmıştır ve Osmanlı Devleti bu cephede başarısız olmuştur.. Kanal ve Kafkas Cephesi taarruz amaçlı Osmanlı Devleti tarafından açılan cephelerdir. Kanal Cephesi, Almanların teşvikiyle Osmanlı Devleti tarafından Mısır'da açılmıştır.  Bu Cephenin açılmasının nedeni İngilizlerin Uzakdoğu'daki sömürgeleri ile bağını koparmak ve İngilizlere gelecek yardımların önüne geçmekti.

# Suriye - Filistin: Cephesi :  Kanal Cephesinde alınan yenilgi sonrasında İngilizlere karşı savunma yapmak için açılmış ve  yenildiğimiz bir cephedir. Osmanlı Devleti için savaşı bitiren Mondros ateşkes Antlaşması imzalandığında Mustafa Kemal, Bu cephede Yıldırım Orduları Grup Komutanlığına bağlı 7. Ordu'nun başında bulunmaktaydı.

# Hicaz- Yemen Cephesi : Arabistan'da açılmış olan bu cephede İngilizler ve Araplarla savaşıldı.

# Irak Cephesi: Irak'taki zengin petrol yataklarına egemen olmak isteyen İngilizlerle savaşıldı. Kutul Amare'de büyük bir zafer elde edilmiş olmasına rağmen cephe genelinde başarısız olduğumuz bir cephedir.


İttifak Devletlerine destek vermek amacıyla açılan cepheler

  • Makedonya Cephesi
  • Romanya Cephesi
  • Galiçya Cephesi

Yorumlar

  Yorum Ekle