Tarih Ansiklopedisi

Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

A-SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR

·      SALTANATIN KALDIRILMASI : Kurtuluş Savaşından sonra İsviçre’de toplanan Lozan Konferansına TBMM’nin yanında İstanbul hükümetinin de çağrılması üzerine TBMM tarafından 1 Kasım 1922 yılında Saltanat kaldırılmıştır. Bu gelişmeden sonra Osmanlı Devleti resmen son buldu ve Cumhuriyete giden yol açıldı. (Bu gelişme Cumhuriyetçilik ve Laiklik ilkeleri ile ilgilidir.)

 

NOT: Saltanatın kaldırılması, I. TBMM’nin yaptığı tek inkılap olmuştur. Halifelik makamına Abdülmecid Efendi getirilmiştir.

 

·      ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU: 13 Ekim 1923’te TBMM’nin çıkardığı kanunla Ankara resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nim başkenti oldu.

 

·      CUMHURİYETİN İLANI: 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edildi. “Türkiye Devleti’nin yönetim şekli cumhuriyettir, Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur” şeklinde kanunlaştı.

Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı; İsmet Paşa da ilk Başbakanı olarak seçildi.

 

Cumhuriyet’in ilanından sonra Meclis hükûmet sisteminden, Kabine hükümet sistemine geçilerek hükûmet kurma bunalımı aşılmıştır.

 

·      HALİFELİĞİN KALDIRILMASI: Yavuz Sultan Selim Döneminde Memlüklerin ortadan kalkması ile Osmanlı Devleti’ne (1517) geçen halifelik, 3 Mart 1924’te dönemin Urfa Milletvekili Şeyh Saffet Efendi ve 53 arkadaşının TBMM’ye verdiği kanun teklifiyle halifelik makamı kaldırıldı. (Bu gelişme Cumhuriyetçilik ve Laiklikle ilgilidir)

 

NOT: Halifeliğin kaldırılması ile birlikte Halife Abdülmecid Efendi ve bütün Osmanlı hanedanı yurt dışına çıkarıldı.

·      ERKAN-I HARBİYE VEKALETİ’NİN KALDIRILMASI (Bu kanununun kaldırılması ile Ordu ile Siyaset Birbirinden ayrılmıştır. Bu kanundan sonra Genel Kurmay Başkanlığı ilee Milli Savunma Bakanlığı kurulmuştur) Cumhuriyet’in ilanından sonra Fevzi Çakmak ilk Genel Kurmay Başkanı olmuştur. (Bu gelişme Cumhuriyetçilik ilkesi ile ilgilidir.)

NOT: 3 MART 1924 TARİHİNDE YAŞANAN GELİŞMELER;

·      Halifelik kaldırılmıştır

·      Şeriye ve Evkaf Vekaleti kaldırılmış

·      Erkanı Harbiye Umum Vekaleti kaldırılmıştır.

·      Tevhidi Tedrisat Kanunu çıkarılmıştır.

# Saltanatın kaldırılması (1922)

# Cumhuriyet’in ilanı (1923)

# Halifeliğin kaldırılması (1924)

# Çok partili rejim denemeleri (1925-1930)

* Terakki Perver Cum. Fırkasının kurulması (1924-25)

* Serbest Cumhuriyet Fırkasının kurulması (1930)

# Kadınlara verilen siyasi haklar

* Kadınlara belediye seçimlerine katılması (1930)

* Kadınların Muhtar seçilebilmesi (1933)

* Kadınların milletvekili seçilebilmesi (1934)

Yorumlar

  Yorum Ekle