Tarih Ansiklopedisi

Hz. Muhammed Dönemi Siyasi Olayları

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

Bedir Savaşı(624):

Müslümanlar Medine'ye göç ederken mal varlıkları Mekke'de kalmıştı. Putperestler de bu mallara el koydular. Medine'de çoğalan Müslümanlar, hem bu malların karşılığını almak, hem de Putperestlerle hesaplaşmak için Şam'dan gelen Mekkeli ticaret kervanına saldırdılar. Bu da Bedir Savaşı'na neden oldu. Müslümanlar kazandı.

Sonuçları:

- Mekkeli putperestlerden esir alınanların okuma yazma bilenleri on Müslüman'a okuma yazma öğretmek koşuluyla serbest bırakıldı.

-İslamiyet Medine dışında da yayılmaya başladı ve Müslümanlar güç kazandı.

 


Uhud Savaşı(625):

  • Mekkelilerin, Bedir Savaşı'nın öcünü almak ve İslamiyet'i yok etmek amacıyla düzenledikleri sefer sonucu yapılan savaştır.
  • Hz. Muhammed, Mekkelilerin saldırısını Medine'de savunma yaparak karşılamak istedi. Ancak Medineliler ekin tarlalarını korumak için, savaşın Medine'nin uzağında yapılması ısrarı üzerine savaş, Uhud Dağı  eteklerinde yapıldı. Savaşı Müslümanlar kaybetti.

Sonuçları:

-Hz. Muhammed'in Medineliler üzerinde otoritesi arttı.

-Mekkeliler iş birliği yapmaya başlayan Yahudilerin bir bölümü Medine'den çıkarıldı.

 


Hendek Savaşı(627):

  • Uhud yenilgisine karşın Müslümanlık yayılmaya devam etti. Mekkeliler, Müslümanlara son darbeyi vurmak amacıyla sefere çıktılar.
  • Müslümanlar, Medine'yi çevresine kazdıkları hendeklerle korudular. Hendekler karşısında başarısız kalan Mekkeliler geri çekildiler.

Sonuçları:

-Putperestlerin son saldırısıdır. Bu savaştan sonra, Hicaz bölgesine askeri üstünlük Müslümanların eline geçti.

-İslamiyet daha hızlı yayılmaya başladı.

 


Hudeybiye Barışı(628):

Hz. Muhammed, kalabalık bir Müslüman grubuyla yıllık hac yapmak için Mekke'ye doğru yola çıktı. Mekkeliler, Müslümanları kente sokmak istemediler. Bunun üzerine savaş gündeme geldi. Elçilerin gidip gelmesiyle Mekkeli putperestlerle Müslümanlar arasında barış imzalandı.


Bu antlaşmaya göre:

-Taraflar on yıl süreyle, birbiriyle savaşmayacak.

-Taraflar istedikleri kabilelerle dostluk kuracaklar fakat kabilelere silah yardımında bulunmayacaklar.

-Reşit olmayan Mekkeliler, Müslüman olup Medine'ye giderlerse geri gönderilecek, ancak Medinelilerden, Mekke'ye giden olursa geri verilmeyecektir.

 


Hayber'in Fethi(629):

  • Hayber, Arap Yarımadası'nın, verimli topraklara sahip olan ve Medine ile Suriye arasında bulunan bir kaleydi. Bu kalede yaşayan Yahudiler; Medinelilerin, Şam'la ticaretine engel olmaktaydılar.
  • Hz. Muhammed hem verimli toprakları almak, hem de Şam ticaretinin güvenliğini sağlamak için Hayber'e bir sefer düzenleyerek, kalenin alınmasını sağladı.

Sonuçları:

-Şam ticaret yolunun güvenliği sağlandı.

-Alınan topraklar devlet hazinesine bırakılarak Yahudilere kiraya verildi.

 


Mute Seferi(629):

  • Hz. Muhammed'in İslamiyet'e davet için gönderdiği elçi, Basra valisi tarafından öldürülünce bu sefer düzenlendi.
  • Basra valisi, Bizans İmparatorluğu'ndan yardım istedi. Müslümanlar, güçlükle de olsa Bizans ordusunu püskürtmeyi başardı.

 

Mekke'nin Fethi(630):

  • ​Hz. Muhammed, Müslümanların gücünün Mekke'yi almaya yeteceğine inanınca: putperestlerin, Hudeybiye Barışı'na uymadıkları gerekçesiyle, Mekke'ye sefer düzenlendi.
  • Karşı koymayan Mekkeliler, Müslümanlığı kabul ederek kenti teslim ettiler. Mekke'deki tüm putlar kırıldı ve İslamiyet yayıldı.

 

Huneyn Savaşı(630):

Mekke'nin Müslümanların hakimiyetine girmesiyle Müslüman olmayan Taifliler putperest kabilelerle birleşerek Müslümanlara karşı bir ordu hazırladılar. Bunun üzerine Hz. Muhammed, Huneyn'de toplanmış olan bu ordu üzerine sefere çıktı. Yapılan savaşı Müslümanlar kazandı.

 


Taif Seferi(630):

Huneyn'de yenilen kabileler, Taif şehrine sığındılar. Hz. Muhammed, Taif şehrini kuşattı ancak alamadı. Bir yıl sonra Taifliler kendi istekleriyle Müslümanlığı kabul ettiler.

 


Tebük Seferi(631):

Bizans'ın büyük bir ordu ile Arabistan'a sefer düzenleyeceği haberi alındı. Hz. Muhammed Bizans'ı durdurmak için sefere çıktı. Ancak Tebük'e gelindiğinde haberin asılsız olduğu anlaşıldı. Arabistan dışına yapılan ilk sefer özelliği taşıyan Tebük seferi sonucunda Suriye'deki Gassani Arapları Müslümanlığı kabul etti. Ayrıca Medine-Şam yolunun güvenliği sağlandı.

 


Veda Haccı ve Hz. Muhammed'in Vefatı(632):

-Hz. Muhammed, Tebük seferinden döndükten sonra, Veda Haccını yaptı ve Kur'an'ın tamamlandığını bildirdi.

-Hz. Muhammed, son günlerinde Hz. Ebu Bekir'i cemaate namaz kıldırmakla görevlendirdi. Aynı yıl Medine'de öldü



Kronoloji

571- Hz. Muhammed'in doğumu

610- Peygamberliğin gelişi

615- Habeşistan'a Hicret

620- 622 Akabe Biatları

622- Medine'ye Hicret

622- Medine Sözleşmesi

624- Bedir Seferi

625- Uhud Seferi

627- Hendek Seferi

628- Hudeybiye Antlaşması

629- Hayber Seferi

629- Mute Seferi

630- Mekke Fethi

630- Huneyn Seferi

630- Taif Seferi

631- Tebük Seferi

632- Veda Haccı

632- Hz. Muhammed'in Vefatı

Yorumlar

  Yorum Ekle