Tarih Ansiklopedisi

Osmanlı Kuruluş Dönemi (Özet)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

Osman Bey tarafından 1302'de devletin kurulmasından başlayıp, İstanbul'un Fethine kadar geçen zaman dilimine Osmanlı Kuruluş Devri adı verilir.

 

Osman Bey tarafından Bilecik'te kurulan devlet, Orhan Bey dönemiyle birlikte kurumsallaşmaya başlamıştır. Bu dönemde Divanla birlikte birçok devlet kurumu oluşturulmuş ve Yaya-Müsellem adı verilen düzenli ordu kurulmuştur.

 

Orhan Bey Döneminde İznik, İzmit ve Bursa Fethedilmiş ve başkent Bursa'ya taşınmıştır. Karesioğulları Beyliği egemenlik altına alınmış ve ilk Osmanlı donanması kurulmuştur.

 

Orhan Bey Döneminde, Bizanslılarla yapılan Maltepe Savaşı kazanılmış ve Rumeli'deki ilk toprak parçası olan Çimpe Kalesi bu dönemde ele geçirilmiştir.

 

I.Murat döneminde Edirne Fethedilmiş ve başkent Edirne'ye taşınmıştır. Bu dönemde özellikle Rumeli fetihlerine ağırlık verilmiş, Anadolu'daki beyliklerden topraklar alınmış ve Balkanlarda kurulan ittifaklarla karşı savaşlar yapılmıştır.

 

I. Murat döneminde vezirlerin sayısının artmasıyla Veziriazamlık makamı kurulmuş ve Hükümdarı ve başkenti korumakla görevli Yeniçeri Ocağı da kurulmuştur.

 

Yıldırım Beyazıt birçok kez İstanbul'u kuşatmasına rağmen İstanbul'u alamamıştır. Niğbolu savaşında Haçlı İttifakına karşı büyük bir başarı elde eden Yıldırım Beyazıt, Ankara Savaşında Timur'a yenilmesiyle devlet Fetret dönemine girmiştir.

 

11 yıl süren Fetret döneminde Yıldırım Beyazıt'ın oğulları Musa, İsa, Süleyman ve Mehmet arasında taht mücadelesi yaşanmıştır. Yıldırım Beyazıt döneminde ele geçirilen beylikler bu dönemde tekrar bağımsızlıklarını kazanmışlardır.

 

Duraklama dönemine son veren Çelebi Mehmet Osmanlı Devletinin ikinci kurucu olarak kabul edilir. Çelebi Mehmet döneminde Şeyh Bedreddin ve Düzmece Mustafa Ayaklanmalarıyla mücadele edilmiştir.

 

II. Murat döneminde hem Anadolu'daki Beylikler tekrar Osmanlıya bağlanmaya çalışılmış hem de Balkanlardaki devletlerle mücadele edilmiştir. Bu dönemde devlet toparlanmış ve Balkanlardaki devletlerle yapılan Varna ve II.Kosova Savaşlarında önemli başarılar elde edilmiştir..

 

 

Yorumlar

  Yorum Ekle