Tarih Ansiklopedisi

Anadoludaki II. Dönem Türk Beylikleri (TK)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle
Türkiye Selçuklu Devletinin Kösedağ savaşından sonra otoritesini kaybetmesiyle Anadolu’da kurulan beyliklere verilen ad.

Aydınoğulları: İzmir ve Aydın dolaylarında hüküm sürmüş denizci bir beyliktir. II. Murat, bu beyliğe kesin olarak son vermiştir. 

Menteşeoğulları: Muğla ve çevresinde hüküm sürmüş denizci bir beyliktir. Fatih Sultan Mehmet, bu beyliğe kesin olarak son vermiştir.

Saruhanoğulları: Manisa ve çevresinde hüküm sürmüştür. Çelebi Mehmet, bu beyliğe kesin olarak son vermiştir.

Germiyanoğulları: Kütahya ve çevresinde hüküm sürmüştür. I. Murat döneminde topraklarının bir kısmını çeyiz olarak Osmanlı Devletine bırakıldı. I. Mehmet döneminde Vasiyet yoluyla Osmanlıya katılmıştır.

Karesioğulları: Çanakkale ve Balıkesir dolaylarında hüküm sürmüş denizci bir beyliktir. Bu beyliğin toprakları Orhan Bey döneminde Osmanlıya katıldı, önemli devlet adamları Osmanlı hizmetine girdi ve Karesioğulları Donanması da Osmanlıya bağlandı.

Candaroğulları (İsfendiyaroğulları): Sinop ve Kastamonu dolaylarında hüküm sürmüş denizci bir beyliktir. Fatih Sultan Mehmet, bu beyliğe kesin olarak son vermiştir.

Eretna Beyliği: Sivas ve çevresinde hüküm sürmüş II. Dönem Türk Beyliklerindendir.

Eşrefoğulları: Beyşehir ve Seydişehir dolaylarında hüküm sürmüştür. 

Osmanoğulları: Söğüt (Bilecik) ve Domaniç (Kütahya) dolaylarında kurulmuş II. Dönem Türk Beyliğidir. Osman Bey döneminde Güney Marmara’da birçok yeri ele geçiren bu beylik, Bizanslılarla 1302 yılında yapılan Koyunhisar Savaşından sonra devlete dönüştü. Zamanla güçlenen devlet, Anadolu’daki beylikleri kendi hakimiyeti altına alarak Anadolu’da ikinci kez Türk siyasi Birliğini sağlamıştır. Anadolu’daki Türk siyasi Birliğini sağlayan ilk devlet Türkiye Selçuklu Devletidir.

Hamitoğulları: Burdur ve Isparta dolaylarında hüküm sürmüştür. Topraklarının bir kısmı I. Murat zamanında parayla satın alındı. Beyliğe, II. Murat kesin olarak son verdi.

Tekeoğulları: Antalya ve civarında hüküm sürmüştür. Yıldırım Beyazıt döneminde bu beyliğe son verilmiştir.

Ramazanoğulları: Adana ve çevresinde hüküm sürmüştür. Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı Devletinin egemenliği altına girdi.

Dulkadiroğulları: Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Elbistan (Maraş) merkezli kurulmuş olan Anadolu’da kurulan II. Dönem Beyliktir. Yavuz Sultan Selim, Turnadağ Savaşıyla bu beyliğe son vermiştir.

Karamanoğulları: Konya ve çevresinde hüküm sürmüştür. Türkçe’yi resmi dil kabul etmişler ve kendilerini Anadolu Selçuklu Devletinin mirasçısı olarak kabul etmiştir. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı egemenliğine giren beylik II. Beyazıt döneminde kesin olarak yıkılmıştır.

Sahib Ataoğulları: Afyon ve çevresinde hüküm sürmüş II. Dönem Türk Beyliklerindendir. Germiyanoğulları ile birleşmişlerdir.

Not: Anadolu’daki İkinci Dönem Türk Beyliklerini tek çatı altında toplayan Osmanlı Devleti, Anadolu’daki Türk siyasi Birliğini sağladı.

Yorumlar

  Yorum Ekle