Tarih Ansiklopedisi

''Şehirlerin Şahı'' olarak da bilinen şehir.

Özbekistan'da bulunan Semerkand şehrinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Persler döneminde kurulan bu şehir, Büyük İskender imparatorluğuna ev sahipliği yapmış ve 8. Asrın ilk çeyreğinde Emeviler zamanında Müslüman Arapların kontrolüne girmiştir.

Samanilere de bir süre başkent olan, Karahanlıların, Büyük Selçukluların ve Harzemşahların egemenliği altına giren Semerkant’ta çok sayıda büyük alim yetişmiştir.

13. Asrın ilk çeyreğinde Cengiz Han'ın istilasına uğrayan ve yakılıp yıkılan Semerkand şehri, ancak Timur İmparatorluğu zamanında tekrar bayırdır hale getirilebilmiştir.

Seyyahlar tarafından "İslam'ın kubbesi ve dünya cennetlerinin en önde geleni" olarak adlandırılan şehirdir.

Emir Timur tarafından 1370'te Semerkant merkezli Timur İmparatorluğu kurulmuş ve bir çok zanaatkar, bilim insanı Semerkant'ta getirtilmiştir.

İpek yolu üzerinde bulunan Semerkant'ta Timur İmparatorluğu zamanında ticaretin yanında, dokumacılık gelişmiş ve dönemin en kaliteli kağıdı burada üretilmiştir.

Emir Timur tarafından dünyanın en büyük şehri haline getirilmek istenen Semerkant'ta, Emir Timur'un torunu Uluğbey tarafından 1417-1420 yılları arasında kendi adıyla da bilinen bir Medrese ve Rasathane yaptırılmıştır.

Uluğ Bey zamanında Semerkant'ta Türk-İslam Bilim tarihinin altın çağı yaşanmıştır.

1370-1507 yıllarındaki Timurluların hakimiyetinden sonra bir süre Babür İmparatorluğunun elinde kalan Semerkant, 16. ve 19. Yüzyıllar arasında Buhara Hanlığının hakimiyetinde kalmıştır.

1868'de Rus işgaline uğrayan şehir, 1991 yılına kadar Rusların kontrolünde kalmıştır. 1991 yılında Özbekistan'ın SSCB'den ayrılarak bağımsızlığı kazanmasıyla Semerkant Rus işgalinden çıkmıştır.

En önemli mimari yapılar;

Registan Meydanı: Üç ayrı Medrese'nin bir arada Semerkant'ın merkezinde bulunduğu Registan Meydanı, Orta Asya Türk mimarlığının nadir örneklerinden biridir. Bu üç medreseden biri olan Uluğ Bey Medresesinde ünlü bilgin Ali Kuşçu da eğitim almış ve hocalık yapmıştır.

Bibi Hanım Türbesi: Emir Timur döneminde Semerkant'ta yapımına başlanan ve ancak Emir Timur'un ölümünden sonra tamamen bitirilen Türbedir.

Gur Emir Türbesi: Çin Seferi arefesinde hayatını kaybeden Emir Timur'un naaşı Semerkant'a getirilerek burada defnedilmiştir.

Not: Şehir, UNESCO tarafından 2001 yılında koruma altına altına alınarak Dünya Kültür Mirası listesine girmiştir.

Yorumlar

  Yorum Ekle