Tarih Ansiklopedisi

İsveçli kimyager ve mühendis, dinamitin mucidi Alfred Nobel’in vasiyeti uyarınca, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür.


Nobel Ödülleri; İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler veya kuruluşlara verilmektedir.


SORU-CEVAP 1

İlk Nobel Ödülü 10 Aralık 1901'de ABD’de verildi.

 

SORU-CEVAP 2

Nobel Ödülü alan ilk kadın Marie Curie’dir.

Marie Curie; 1903 Nobel Fizik Ödülü ve 1911 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

 

SORU-CEVAP 3

Albert Einstein ‘’fotoelektrik etki’’ keşfinden dolayı 1921'de Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

 

SORU-CEVAP 4

2014 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan (17 Yaşında) en genç Nobel Ödülü sahibi Malala Yusufzay’dır. (Kadınların eğitimi konusunda çalışmalarıyla tanınan Pakistanlı kadın aktivisttir.)

 

SORU-CEVAP 5

Alfred Nobel tarafından 1895'te kurulan Nobel Ödülü; ilk zamanlarda Fizik, Kimya, Tıp, Edebiyat ve Barış olmak üzere 5 kategoride verilmekteydi. 1968 yılında bu 5 kategoriye Ekonomi kategorisi de eklenmiştir.

 

SORU-CEVAP 6

Ünlü Fransız yazar ve düşünür Jean-Paul Sartre, 1964'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü, ancak diğer tüm resmi ödülleri reddettiği için Nobel Edebiyat ödülünü de reddetmiştir.

 

SORU-CEVAP 7

Nobel Ödülü'nü 3'ten fazla kişi paylaşamaz.

 

SORU-CEVAP 8

Nobel Ödüllerinin kurucusu Alfred Nobel, İsveçli bir bilim adamı ve sanayiciydi ve aynı zamanda dinamitin mucidiydi!

 

SORU-CEVAP 9

Ödül kazananların resmi ödül töreni her yıl 10 Aralık'ta, kurucu Alfred Nobel'in ölüm yıldönümünde Stockholm'de gerçekleşir.

SORU-CEVAP 10

Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü almıştır. Böylelikle Nobel Ödülü alan ilk Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Orhan Pamuk olmuştur.

 

SORU-CEVAP 11

Prof. Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülünü alan ikinci kişi olmuştur.

 

SORU-CEVAP 12

Türkiye’den Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen ilk yazar Yaşar Kemal’dir. Türkiye’den Nobel Edebiyat Ödülüne Aday gösterilen ilk kadın yazar ise Leyla Erbil’dir.

Yorumlar

  Yorum Ekle