Tarih Ansiklopedisi

Osmanlı Duraklama Dönemi (1. Özet)

  Favorilerden Çıkar   Favorilere Ekle

Duraklama dönemi, III. Murat'ın 1595'te ölümüyle başlayıp, ilk kez büyük çapta toprak kaybı yaşanılan Karlofça Antlaşması'na kadar olan dönemdir.

 

Yaklaşık 120 yıl süren bu dönemde 12 padişah ile 61 sadrazam görev yapmıştır.

III. Mehmet, II. Osman, IV. Murat ve IV. Mehmet dönemlerinde önemli bazı ıslahat çalışmaları yapılmış ise de kalıcı olamadığından ve padişahların ömrü ile sınırlı kaldığından ıslahatlarda istenen amaca ulaşılamamıştır.

 

•       III. Mehmet döneminde Sancak sistemine son verilmiştir.

•       I.Ahmet devrinde Ekber Erşet sistemi kabul edilmiştir.

•       II. Osman, Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmak istemiş fakat yeniçerilerin bundan haberdar olmasıyla yeniçeriler İsyan ederek Genç Osman'ı katletmişlerdir.

•       IV. Murat döneminde Bağdat fethedilmiş, devlet düzeni sağlanmış ve rüşvetin önüne geçilerek devletin toparlanması sağlanmıştır.

 

IV. Mehmet döneminde özellikle Köprüler devrinde siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda önemli gelişmeler yaşanmasına rağmen, II.Viyana Kuşatmasının başarısızlıkla sonuçlanmasıyla devlet bir daha toparlanamamıştır.

 

1606'da imzalanan Zitvatorok Antlaşması'yla Osmanlı Devleti Avusturya'ya karşı protokolde elde ettiği üstünlüğü kaybetmiştir.

 

Duraklama döneminde İran'da hüküm süren Safevilerle Nasuh Paşa, Serav ve Kasrı Şirin Antlaşmaları imzalanmıştır. IV. Murat döneminde imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşmasıyla bugünkü Türkiye-İran sınırı büyük ölçüde çizilmiştir.

 

Genç Osman döneminde Osmanlılar ile Lehistan arasında Hotin Antlaşması imzalanmıştır.

 

IV. Mehmet döneminde Lehistanla 1672'de imzalanan Bucaş Antlaşmasıyla Osmanlı Devleti batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.

 

IV. Mehmet döneminde Akdeniz'de bulunan Girit Adası 24 yıllık bir kuşatmadan sonra 1669'da Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından fethedilmiştir.

 

IV. Mehmet döneminde Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasında gerçekleştirilen ve başarısızlıkla sonuçlanan II. Viyana Kuşatması sonucu Osmanlılar ile Kutsal ittifak devletleri arasında 16 yıl sürecek savaşlar başlamıştır ve bu savaş Karlofça Antlaşmasıyla en son bulmuştur.

 

Duraklama Devri'ne girilmesinin nedenlerine baktığımızda;

•       cülus bahşişinin Osmanlı maliyesine ağır bir yük olması

•       Medreselerdeki beşik ulemalığı, eğitim sisteminin bozulması ve kalitesinin düşmesi,

•       Avrupa'da yaşanan coğrafi keşifler, Yeni ticaret yollarının bulunması, Avrupalı devletlerin zenginleşmesi ve Akdeniz ticaretinin önemini kaybetmesi, D

•       Deneyimsiz padişahların ve devlet adamlarının başa geçmesi ve devletin iyi yönetilememesi

•       Anadolu'da çıkan Celali isyanları ve Tımar sisteminin bozulması


Yorumlar

  Yorum Ekle