Tarih Ansiklopedisi

# Günümüzdeki Bakanlar Kuruluna benzetebiliriz.

# Osmanlı’da Padişahın başkanlığında toplanan ve devlet işlerinin görüşüldüğü ve karara bağlandığı divana verilen ad.

Not: Divan-ı Hümayun, Devlet işlerini görüşmek için Orhan Bey döneminde kurulmuştur. II. Mahmut döneminde kaldırılmış ve yerine “Nazırlık (Bakanlık)”lar kurulmuştur.

Not: Fatih Sultan Mehmet Dönemine kadar hükümdar Divanı Hümayun toplantılarına başkanlık etmiştir. Fatih’ten itibaren hükümdarın yerine sadrazam, Divanı Hümayun toplantılarına başkanlık etmeye başlamıştır. Padişah ise ''Kasr Adl'' adı verilen gizli bir bölmeden toplantıları takip etmiştir.

# II. Mahmut döneminde, Divan Teşkilatının yerine ''Heyet-i Vükela'' kuruldu ve Nazarlıklara (Bakanlık) geçildi.

Not: İslam Tarihinde ilk divan, Hz. Ömer döneminde (634-644) kuruldu. TZ


DİVAN-I HÜMAYUN ÜYELERİ VE GÖREVLERİ

Vezir-Azam (Sadrazam): Padişahtan sonraki en yetkili devlet adamıdır ve padişahın mührünü taşır.

Vezir: Sadrazamdan sonraki en yetkili kişi Vezir’dir ve Sadrazam tarafından verilen görevleri yapar.

Şeyhülislam: Devlet kararlarının İslam’a uygun olup, olmadığını denetleyen ve bu konuda karar veren kişi “Şeyhülislam” olarak adlandırılmıştır. Fetva verme yetkisi kendisinde bulunurdu.

Kazasker: Osmanlı İmparatorluğu’ndan “Adalet” ile ilgili işler “Kazasker”ler tarafından görülürdü. Anadolu ve Rumeli Kazaskeri olmak üzere iki ayrı Kazasker bulunurdu.

Defterdar: “Maliye” ile ilgili işler “Defterdar” tarafından görülür. Anadolu ve Rumeli Defterdarı olmak üzere iki Defterdar bulunurdu.

Nişancı: “Tapu” ve “Kadastro” işleri ile fethedilen yerlerin kayıt işlemlerini “Nişancı” adı verilen görevliler yerine getirirdi.

Kaptan-ı Derya: Donanma ve denizcilikle ilgili işlerden sorumlu kişidir.

Yeniçeri Ağası: İstanbul’un güvenliğinden sorumlu olan kişidir. İhtiyaç duyulduğunda Divanı Hümayun toplantılarına katılırdı.


Yorumlar

  Yorum Ekle